Armoede buiten gemeente om op de kaart gezet

Armoede buiten gemeente om op de kaart gezet

Analyse, Kamper Kracht, Politiek 0 Comment

Ondersteuning en informatie aan gemeente vanuit burgerinitiatieven

Ofschoon gemeente Kampen armoedebeleid op de agenda heeft staan, wordt het door initiatieven vanuit de bevolking op de kaart gezet. Vanuit kerken en organisaties wordt aandacht besteed aan zorg voor elkaar maar het thema armoede is nog vaak een taboe in het welvarende Nederland – als je aan de goede kant van de lijn staat. Eind vorig jaar werd in Kampen/IJsselmuiden het Armoededebat gelanceerd en op Facebook startte de groep ’Rondkomen in Kampen’. In het nieuwe coalitieakkoord wordt armoede erkend en onderhouden.

Debat
Drie jaar geleden begonnen Jaap Boersma en Gea Overweg met eeTze, een eetgroep die officieel geopend werd (zie onderaan) door burgemeester Koelewijn en Eibert Spaan, wiens zorgwethouderschap volgende week ophoudt. Boersma en Overweg wilden al langere tijd hun laagdrempelig eetinitiatief, dat een sterke sociale factor kent, met meer activiteiten en ondersteuning uitbreiden. Zij sluiten zich straks aan bij de koepel Groot IJsselmuiden, gericht op de kwetsbare kant van de samenleving. In een samenkomst bij eeTze hebben ze eind vorig jaar met enkele andere inwoners zich beraad over armoede. Dit resulteerde uiteindelijk in een informatieavond op het stadhuis voor raads- en commissieleden. Als het nieuwe college van B&W en de nieuwe gemeenteraad zich straks neergezet hebben op het pluche, wordt de avond herhaald om het Armoededebat aan te slingeren en voort te zetten. Centrale spreker op de informatieavond in de raadszaal was Patricia Klaus. Zij vertelde hoe zij door omstandigheden financieel aan lager wal raakte en daarvoor geen steun of erkenning vond bij de gemeente.

Gea, Janita, Patricia en Jaap (v.l.n.r.) na hun spreekbeurt in de raadszaal.

Platform
Haar sociale netwerk bracht Klaus er weer bovenop. Janita Tabak hoorde haar verhaal en besloot op Facebook de groep ’Rondkomen in (jouw) Kampen’ op te zetten. Tabak (PvdA) is bij de laatste raadsverkiezingen teruggekeerd in de gemeentepolitiek. Johannes Witte (PBBO) voegde zich ook bij de groep. Zijn partij heeft niet meegedaan aan de raadsverkiezingen en dreigde vorig jaar te stoppen (zie onderaan). Het platform ’RijK’ groeit als kool en meer mensen hebben zich aangesloten dan alleen Kamper inwoners die in armoede leven. Afgelopen vrijdag werd een website gelanceerd waarop ook professionals in het veld hulp en informatie bieden. Een dag eerder was het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd waarin onder de noemer ’Sociaal Domein’ armoede ter sprake komt. Zowel vanuit gemeente als vanuit het platform wordt armoede volop erkend en ondersteund. Het oplossen daarvan komt nauwelijks ter sprake waarmee de woorden van SP-leidster Lilian Marijnissen (de dochter van) blijven staan: ”De ongelijkheid in ons land is enorm. De rijkste 10% heeft twee derde van al het vermogen in handen. De 90% moet het doen met een derde van dit vermogen. Van alle rijke landen is alleen in de VS, nota bene de bakermat van het rauwe kapitalisme, de rijkdom nog ongelijker verdeeld.”

Gastouder Patricia Klaus temidden van haar eigen kinderen.

Zie ook:
Rondkomen in jouw Kampen (website)
Samen gezellig en kosteloos eten bij eeTze (juni 2015)
Nieuwe coalitie CU-GBK-GL-CDA beklonken (mei 2018)
Bestuur PBBO overweegt partij op te heffen (juni 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x