Gasloos bouwen in Stationskwartier op lager pitje

Gasloos bouwen in Stationskwartier op lager pitje

Nieuws, Politiek 0 Comment

Meer woningen met gasaansluiting in nieuwbouwwijk dan gemeente had gewenst

Eén van de trends bij duurzaam bouwen is woningen opleveren zonder aansluiting op het gasnet. Om dat te bevorderen, had gemeente Kampen bij een grondaanbieding in de nieuwbouwwijk Stationskwartier de verplichting opgenomen tot gasloos bouwen. Hierop moest ze echter terugkomen op grond van de Woningwet. Er komen nu meer woningen met een gasaansluiting. Per 1 juli is er wel een nieuwe wet in werking getreden maar critici wijzen erop dat gasloos niet zaligmakend is.

Gaswet
Tussen station Kampen-Zuid en het laatste deel van de Europa-Allee verrijst een grote nieuwbouwwijk onder de naam Stationskwartier. Het noordelijk deel is inzake de projectwoningen geheel gerealiseerd of in ontwikkeling gegeven. Een winkelcentrum is volop in aanbouw (zie onderaan) en aan de noordrand heeft het Hoornbeeck al een nieuwe school in gebruik. In mei had de gemeente bij de uitgifte van nieuwe percelen in het zuidelijk deel de verplichting opgenomen om gasloos te bouwen. Hierop kwam ze met spijt een week later terug omdat dit voorbarig was. Tot juli gold namelijk de Gaswet die netaanbieders verplicht klein- en grootverbruikers aan te sluiten op het gastransportnet. Er kon ook geen privaatrechtelijke voorwaarde opgelegd worden op grond van artikel 122 van de Woningwet aangezien energiezuinigheid al is geregeld in het Bouwbesluit 2012 met de EPC-norm (energieprestatiecoëfficiënt).

Vetwet
Pas per 1 juli jongstleden is de wet VET (Voortgang Energie Transitie) ingegaan waarin wordt geregeld dat aardgasvrije nieuwbouw de norm is. De in het Stationskwartier ontwikkelende partijen BPD en Roosdom Tijhuis hadden voor die datum een omgevingsvergunning aangevraagd. Roosdom Tijhuis heeft ruim 200 woningen gebouwd waarvan 38 nog in aanbouw. De planontwikkelaar laat weten van de 200 tot 250 nog te bouwen woningen er ongeveer 80 te realiseren met gasaansluiting. De gemeente spreekt over 90 geplande woningen waarvan deltaWonen 60 woningen afneemt voor het vastgestelde aandeel sociale huursector. Voor realisatie en aanvragen van woningen vanaf 1 juli geldt met de nieuwe wet feitelijk een verbod op gasaansluiting. Gemeentes mogen gebieden aanwijzen waar de gasaansluitplicht toch strikt noodzakelijk is om zwaarwegende redenen van algemeen belang. Energietransitie geldt echter ook als groot belang en is zelfs als speerpunt opgenomen in het nieuwe Kamper coalitieakkoord.

Het Stationskwartier is volop in aanbouw maar wordt slechts deels gasloos.

Vertraging
Marktpartijen geven aan dat volledig overgaan naar gasloze woningen tot vertraging in de bouw van de koop- en huurwoningen zal leiden. Brancheverenigingen in de bouw noemden de datum van 1 juli ”overhaast”. Vanuit Den Haag heeft minister Ollongren laten weten dat, vanwege de snelle inwerkingtreding van het gasloos bouwen, een uitzondering kan worden gemaakt bij dreigende vertraging van de bouw. Aedes, Bouwend Nederland en NEPROM hebben eerder hun twijfel uitgesproken over de geschiktheid van sommige technische alternatieven. Warmtepompen zouden “nog onvoldoende beschikbaar” zijn en een warmtenet ligt er nog lang niet overal. De aanleg daarvan vraagt bovendien tijd en geld. In navolging van de brancheverenigingen laat deltaWonen in een reactie weten dat ”de uitdaging in de techniek zit. Deze is nog niet aangepast op de vraag.” Ook krijgt de woningcorporatie te maken met ”veel hogere investeringskosten die niet gedekt kunnen worden uit de huur.”

Energiezuinig
Los van de gasdiscussie levert deltaWonen wel energiezuinige woningen op. Begin vorig jaar werd met een bloemetje voor de nieuwe bewoners de oplevering gevierd van 32 energieneutrale woningen. De woningen wekken zelf de benodigde energie op voor verwarming van huis en water. De huurders gebruiken geen energie van het reguliere energiebedrijf. Deze wordt opgewekt door zonnepanelen op de daken van de woningen. Dit onderstreept de kritiek die er ook is op gasloos bouwen. “Willen jullie je gasnet afbreken? Unglaublich!” is een reactie op een experimentele woning in Empe (Gelderland). In de recent gebouwde woonboerderij test verwarmingsfabrikant Remeha zijn nieuwste CO2-neutrale woningconcept. Bewoner en eigenaar Marco Bijkerk wil aantonen dat gas wél een rol moet spelen in een duurzame toekomst. In het vakblad Cobouw vraagt hij zich af “wat er gebeurt als je je dak helemaal vol legt met zonnepanelen?” Hij licht vervolgens toe waarom je dan ongewenste enorme pieken krijgt. Stichting Hier Klimaatbureau kwam vorige week met een onderzoek waaruit blijkt dat mensen steeds vaker op de hoogte zijn van de transitie. Iets meer dan de helft slechts is het ermee eens te stoppen met gas. Bijna de helft ziet op tegen de kosten. De overheid, gemeente Kampen incluis, krijgt er nog een flinke kluif aan.

Tussen de nieuwe huizen van het Stationskwartier wordt nog volop gebouwd.

Zie ook:
Bouw AH XL in Stationskwartier gestart (feb. 2018 – video)
Stationskwartier krijgt vorm met winkelcentrum en grootgrutter (dec. 2017)
Felicitaties voor Hoornbeeck College als beste ROC

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x