Herhaald verzoek aan college om aandacht voor ”risicovolle” honden

Herhaald verzoek aan college om aandacht voor ”risicovolle” honden

Nieuws, Politiek 0 Comment

D66 suggereert invoering bijtprotocol na ernstig bijtincident

De ernstige verwondingen die een jonge, zwangere Kamperse afgelopen zaterdag opliep na in een thuissituatie aangevallen te zijn door een hond, houdt de gemoederen bezig. De fractie van D66 wijst erop dat zij eerder aandacht vroeg voor ”risicovolle” honden. Bij monde van fractievoorzitter Gerben Wijnja stelt zij nu opnieuw vragen aan het college van B&W. De Kamperse is talloze hechtingen rijker maar ze houdt er geen gevolgen aan over voor de zwangerschap. De eigenaar van de hond begrijpt niet hoe het heeft kunnen gebeuren.

Uit het niets
De zwangere Marissa de Lange (20) werd zaterdagavond, op bezoek bij een vriendin, geheel onverwachts aangevallen door Royce, een American Stafford van 4 of 5 jaar oud. Terwijl ze ernstig gebeten werd door de hond, schermde zij haar buik en baby af. Later verklaart Christine Sneller (30), de verzorgster van de hond, dat de hond fel kan zijn naar andere honden maar dit nog nooit naar mensen is geweest. De hond is in beslag genomen en zou ”kwispelend” met de hondenbegeleiders mee zijn gegaan. RTV Oost laat beide partijen hun volledige verhaal doen. De fractie van D66 in de gemeenteraad wijst het college op eerdere ernstige bijtincidenten, zoals met een kind van vijf. In april 2017 stelde ze vragen maar het college achtte toen geen aanvullende maatregelen nodig. Ook nu laat burgemeester Koelewijn aan RTV Oost weten ”niet de behoefte te ervaren om extra beleidsregels uit te vaardigen.”

Vragen aan college
Op de mondelinge vragen vorig jaar, had het college geantwoord dat ”men over voldoende instrumenten beschikte om op te treden”. Wijnja vraagt nu schriftelijk of het college nog steeds die mening is toegedaan, zowel bij optreden na een incident als vooraf ter preventie, en of de gemeente ”voldoende gebruik maakt van de beschikbare instrumenten”. De fractievoorzitter informeert of het college een beeld heeft van het aantal (risico)honden en het aantal (ernstige) bijtincidenten. Tenslotte brengt hij het bijtprotocol ter sprake, zoals onlangs aangenomen is in Zwolle en Deventer (zie onderaan). Wijnja informeert naar de bereidheid van het college om ook voor Kampen een dergelijk protocol op te stellen. Dit zou duidelijkheid geven bij bestuurlijk optreden en (potentiële) hondenbezitters kunnen informeren. Volgende week keert het college van B&W terug van reces. De betreffende hond bivakkeert in Utrecht in afwachting van gedragsonderzoek. In de tussentijd krijgt de verzorgster alle dorpslaster over zich heen en voelt zich de gebeten hond.

Bij terugkeer van Royce (niet op foto) zou de burgemeester een aanlijngebod en muilkorfplicht in kunnen stellen.

Zie ook:
Protocol gevaarlijke honden gemeente Zwolle

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x