Onderzoek geschiedenis Kampen voortgezet
Geschiedenis, Nieuws 10 september 2018, 0 CommentVerslag en discussie over ”Kampen in Europa” tijdens historisch café cultuurZIEN
Ter afsluiting van de activiteitenreeks ’Doorzomeren met cultuurZIEN’ wordt zaterdag een historisch café georganiseerd in huis ”’t Brieschend Peerd” aan de Buitennieuwstraat 17 om 14u00. Waar tijdens Open Monumentendag het thema ’In Europa’ was, daar spitst het zich zaterdag toe op ’Kampen in Europa’.
Verslag
Tijdens het historisch café zal verslag worden gedaan van onderzoek naar de geschiedenis van Kampen dat nog steeds loopt. ”Onderzoek naar geschiedenis is nooit af,” volgens Carin Koopman, de drijvende kracht achter cultuurZIEN. Doorgaans passeren in de geschiedenis van Kampen bij herhaling dezelfde onderwerpen, zoals wat naar Kampen is gekomen vanuit Europa. cultuurZIEN verdiept zich in minder bekende thema’s die niettemin ook boeiend danwel waardevol kunnen zijn. Tijdens het historisch café van aanstaande zaterdag wordt besproken wat Kampen aan Europa gegeven heeft. Wat heeft de stad tijdens haar belangrijkste handelsperiode bijgedragen aan Europa?
Kuinretorff
Drie meer of minder bekende Kamper namen staan zaterdag centraal: klokgieter Geert van Wou, winterlandschapsschilder Hendrick Avercamp en het handelshuis van de familie Kuinretorff. Dit Kamper geslacht had een handelshuis in Lissabon maar is in de 17e eeuw uitgestorven. Onder de naam gespeld als Kuinreturf heeft Kees Schilder de familiestamboom uitgepuzzeld waarbij hij ontdekte dat de familienaam waarschijnlijk De Lege is geweest. Na de Hanzetijd werd nog altijd handel gedreven en zo werd er in de 17e eeuw nog veel Kamper laken geëxporteerd. Een eeuw later bloedde de handel wel dood.
Aanmelding voor zaterdag is gewenst per mail via kunst@cultuurZIEn.nl of telefonisch op 038-3311024. Leden van het Nutsdepartement krijgen 10% korting op de deelnamekosten van €7,50.
Zie ook:
• Open Monumentendag 2018 gestart bij St. Annakapel
• Masterclass als alternatieve schooldag door staking