Kamper wethouders stellen zich voor<br>(deel 2)

Kamper wethouders stellen zich voor
(deel 2)

Achtergrond, Gemeente, Politiek 0 Comment

Albert Holtland (GBK): Van politie naar politiek

Na de raadsverkiezingen, de coalitievorming en hun installatie in juni, moesten de nieuwe wethouders meteen aan de bak. Daarop volgde het zomerreces maar in de relatief rustige zomerperiode vonden ze wel tijd om zich voor te stellen. Vorige week introduceerde Geert Meijering zich als eerste van de vier Kamper wethouders in de huidige raadsperiode. In dit tweede deel van de reeks komen de drie P’s van Albert Holtland (GBK) aan de orde.

Portefeuille
Albert Holtland is een oudgediende in de Kamper politiek. Ruim dertig jaar beweegt hij zich al in de politieke burelen van voormalige gemeente IJsselmuiden en huidige gemeente Kampen. Voor het eerst zit hij nu op het pluche van het college van B&W. Dat was eigenlijk niet de bedoeling maar Gemeente Belang Kampen kwam na de verkiezingswinst in beeld bij de coalitievorming. En vervolgens voor de portefeuille van Ruimtelijke Ordening en Grondbedrijf.
Na zich jaren vanuit de gemeenteraad hierover geroerd te hebben, vond zijn partij het gewenst dat Holtland ook de verantwoordelijk wethouder zou worden. Aldus geschiedde. Hij is wijkwethouder van De Melm/Polder Dronthen, Onderdijks, Kampereilanden en een gedeelte van zijn thuis IJsselmuiden. Naast RO en Grondbedrijf valt binnen zijn portefeuille de verzelfstandiging van het Stedelijk Museum en het Stadsarchief.
Tenslotte is Holtland verantwoordelijk wethouder voor Gemeentelijk Vastgoedbeheer, Mobiliteit (inclusief infrastructuur Verkeer en Vervoer), Woonwagenzaken, Monumentenbeleid en Archeologie. Deze laatste twee komen voort uit sterke persoonlijke interesse. Holtland vindt het al met al een logische portefeuille voor zijn persoon.

Politiek
Albert Holtland is op verzoek de politiek ingerold. In 1984 was hij voorzitter van de Oranjevereniging. Daarna werd hij in 1986 op 28-jarige leeftijd gevraagd om lid te worden van de schaduwfractie van de VVD. In 1990 stond hij als eerste op de lijst en in 1994 werd de VVD met twee zetels in de raad gekozen. Holtland vertrok toen gedurende de periode van 1995-1999 voor de VVD naar Provinciale Staten.
Van 2001 tot 2006 zat hij in de raad van de nieuwe gemeente Kampen. Bij de reguliere verkiezingen in 2006 was hij naar eigen zeggen ”niet meer gewenst” op de VVD-lijst. De VVD-fractie ging in 2006 terug van drie zetels naar één zetel. Met vijf mensen, waaronder Rie Woning, uit vier partijen, richtte Holtland Gemeente Belang Kampen op. Alle vijf kwamen meteen in de gemeenteraad. In 2010 verloor GBK een zetel en in 2014 stapte Rie Woning over naar de SP. Suat Azer stapte vorig jaar over van de PvdA naar GBK (zie onderaan).
Dit jaar kreeg GBK vijf zetels bij de verkiezingen. Zo maakte GBK als relatief nieuwe partij snel geschiedenis. Holtland schudt die geschiedenis zo uit de mouw. Bij het aanvaarden van het ambt van wethouder, heeft Holtland de werkzaamheden bij zijn (civiel-)juridisch bureau afgerond en overgedragen. Hij zou dit eventueel weer kunnen oppakken mocht de nieuwe stap in zijn politieke carrière onverhoopt spaak lopen. In juli dit jaar sleepte hij koninklijk eremetaal in de wacht voor zijn lange loopbaan in de lokale politiek (zie onderaan).

GBK-lijsttrekker Holtland tijdens een verkiezingsdebat in 't Ukien.

Persoonlijk
Albert Holtland wordt eind december 60 en is zijn geboorteplaats IJsselmuiden altijd trouw gebleven, ofschoon hij veel in de Randstad heeft gewerkt en gestudeerd. Op de MAVO wilde hij politieagent worden en in 1977 kon hij op 17-jarige leeftijd de Politieschool gaan volgen. Tot 1986 bleef hij agent in Amsterdam en voltooide in zijn eigen tijd HAVO en VWO. Vervolgens is hij op de UvA rechten gaan studeren naast vakken in Utrecht en Leiden. Op de vraag waarom hij als student een laatbloeier was, antwoordt Holtland dat hij ”gewoon geen zin had om te leren.”
Tot 2000 werkte hij bij MartinAir maar moest daar stoppen door alle drukte. Hij is 31 jaar getrouwd, heeft drie kinderen waarvan er twee het huis uit zijn. Holtland komt uit een SGP-nest en maar liefst vier broers van hem zijn ook politieagent geworden. Al vijftig jaar speelt hij volleybal bij Setup in IJsselmuiden. Daarnaast is hij een fanatiek muntenverzamelaar. Vorig jaar heeft de numismaat in het Frans Walkate archief de expositie ’Just Money’ ingericht vanuit de Numismatische Kring Kampen-Zwolle. Daar werd de ontwikkeling getoond van de Camper Stadsmunt vanaf 1375 via het guldentijdperk tot de invoering van de Euro op 1 januari 2002.
Hier ligt een ”bijzondere belangstelling” van Holtland oftewel bij musea en archeologie. Wat blijkt? Albert Holtland is via de politie en de luchtvaart in de politiek beland maar ”als ik geen jurist geworden was, had ik wel archeoloog willen zijn.”

Volgende week stelt zich voor de wethouder die van zichzelf zegt: ”Ik ben maar heel saai hoor.”

Zie ook:
Deel 1: Geert Meijering (CDA): ”Mens, waar ben je?”
Albert Holtland ontvangt koninklijk eremetaal
Lokale politiek in spagaat met landelijke partijen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x