Kamper voorgangers in Den Haag ”onder de indruk”
Kerk, Nieuws 15 november 2018, 0 CommentKerkasiel middels voortdurende kerkdienst in Bethelkerk leeft ook in Kampen
Vrijdag gaat de derde week in van het kerkasiel dat een Armeense familie in de Bethelkerk te Den Haag wordt geboden. Dit gebeurt door een kerkdienst waaraan geen einde komt. Honderden voorgangers uit het hele land wisselen elkaar in estafettevorm af. Ook voorgangers uit Kampen sluiten zich aan. De eerste twee doen hier verslag van hun bijdrage. Er klinkt kritiek op de actie maar anderen gaan over onrecht nog verder terug in de tijd dan Nieke Jansen eerder deed.
Nieke Jansen
Afgelopen zondag ging Nieke Jansen, ”freelance” voorganger bij de PKN, voor. In een interview met Kamper Nieuws (zie onderaan) liet zij haar beweegredenen weten. Zij was de hele zondagmiddag in de Bethelkerk als kerkganger en ging in die tijd ook een uur voor. Ze laat weten ”onder de indruk” te zijn van ”de vieringen, de ontmoetingen en van al die mensen die daar komen”. Talloze vrijwilligers verrichten hand- en spandiensten om de kerkdienst draaiende te houden.
”Er is daar zoveel kracht en hoop, zoveel warmte en steun,” vertelt Jansen, ”maar tegelijk zag ik bij de familie angst en onzekerheid en het gevoel opgesloten te zitten.” Toen ze om acht uur weer buiten stond, kon zij de herfstbomen zien en naar huis gaan. De familie zet al weken geen stap buiten de deur. Eén van de dochters dicht daarover (zie onderaan). Nu Jansen met de familie gesproken heeft, voelt ze nog dieper: ”Kom toch door met een eerlijk kinderpardon en geef deze mensen hier een toekomst.”
Kasper Jager
Dominee Jager, verbonden aan de protestantse wijkgemeente Oen Hof, sluit zich aan bij de woorden van Jansen. Hij mocht drie uur voorgaan in de viering en heeft daarin het complete (deuterocanonieke) Bijbelverhaal van Esther gelezen (tien hoofdstukken). ”Een verhaal over een moedige jonge vrouw die vanuit haar geloof opkomt voor gerechtigheid en daartoe met gevaar voor eigen leven in durft te gaan tegen de wettelijke macht,” vertelt hij.
Gemiddeld woonden zo’n dertig kerkgangers de dienst bij, waaronder een tiental uit Kampen, en allen deden volop mee in de viering met lezen, zingen en in gesprek gaan met elkaar. Om de twee hoofdstukken hield Jager een overdenking. Alle leden van het gezin Tamrazyan maakten een deel van de viering mee. Jager noemt het ”een onvergetelijke en hartverwarmende ervaring”. Hij sluit af met de woorden: ”Is dit niet hoe kerk hoort te zijn? Komen we Christus niet juist tegen in het gezicht van de vluchteling?.”
Willem van Oranje
Er klinkt ook kritiek op de actie die ”de rechtsstaat zou ondermijnen” en die de VVD in Den Haag wil beëindigen. ”Het kerkasiel valt echter binnen het Nederlands recht,” betoogde Kasper Jager eerder in een interview (zie onderaan). Jansen vertelde daarin dat “bij onrecht tegenspreken opdracht is zoals in WOII.”
In dagblad Trouw gaat een lezeres nog verder terug in de tijd. Zij wijst op ons volkslied waarin Willem van Oranje in het eerste couplet aangeeft altijd een trouw onderdaan is geweest. Maar in het laatste couplet, dat zelden onderwezen en gezongen wordt, moest Willem zich verzetten ter wille van gerechtigheid. Daarvoor volgde hij God als hogere instantie.
Aanstaande zondag gaat Jeroen Kanis, voorganger bij SOZO Mission, voor van 07u00 tot 10u00 in Den Haag alsmede Jaap Boersma, voorganger bij organisatie Tear om 20u00. VVD-staatssecretaris Mark Harbers, belast met vreemdelingen- en vluchtelingenzaken, liet vorige week weten niet voor een collectief kinderpardon te zijn en weet zich politiek gedekt. De gebeden duren voort.
Zie ook:
• In gesprek met Kamper predikanten over Haags kerkasiel
• Gedichten over geloof als enige houvast (Hayarpi Tamrazyan)
Gedurende de dienst sprak ds. Jager vijf keer het volgende gebed uit:
Liefdevolle God, bij U brengen wij Hayarpi, Warduhi, Seyran en hun ouders, bij U brengen wij alle in Nederland gewortelde asielkinderen en hun ouders, bij U brengen wij alle mensen die zich met hart en ziel voor hen inzetten, bij U brengen wij staatssecretaris Harbers en alle politici en beleidsmakers. En wij bidden U: Geef uitkomst, geef toekomst, geef hoop, geef liefde. Amen.