Groot Kamper Scholierendebat verloopt beschaafd
Gemeente, Nieuws, Politiek 7 maart 2019, 0 CommentScholieren verdedigen stellingen die soms niet de hunne zijn
Vanmiddag was de raadszaal het gebruikelijke toneel van discussie. Minder gebruikelijk waren de scholieren die het woord voerden. Drie teams van Kamper middelbare scholen plus een team van ’echte’ raadsleden bestreden elkaar verbaal. Het scholierendebat was georganiseerd door de Kamper jongeren van het CDA (CDJA). De jury bestond uit de burgemeester, een wethouder en een journalist. Zij gaven tips en wezen uiteindelijk winnaars aan.
Lagerhuisopstelling
Wethouder Geert Meijering leidde de middag in met een schets van zijn functie. Hij vertelde over de diverse aspecten van plannen uitwerken en verdedigen tot de gemeente representeren. Tijdens zijn middelbare schooltijd raakte hij politiek geïnteresseerd, waarover hij eerder vertelde in een interview met Kamper Nieuws (zie onderaan).
De twee grote gebeurtenissen in 2001 gaven voor zijn politiek bewustzijn de doorslag. Ofschoon dat voor de tijd van de aanwezige scholieren was, wisten enkelen het te raden: 911 (vliegtuigen in de Twin Towers) en de opkomst en moord op Pim Fortuyn.
Naast Geert Meijering zaten Bort Koelewijn (burgemeester) en Wim Schluter (journalist) in de jury. Ofschoon de stoelen waren neergezet als in het Lagerhuis, verliep het debat stukken netter en geordender als in het Engelse parlement. Sterker nog, tussendoor suggereerde de jury de scholieren wat meer vuur in hun betoog te leggen. Desalniettemin hadden ze grote waardering voor het beschaafde en respectvolle debat.
Stellingen
Afwisselend namen de teams van het Almere College, het Ichthus College en de Pieter Zandt Scholengemeenschap het tegen elkaar op. Het vierde team bestond uit de raadsleden Edwin Burgman (GroenLinks), Jan Noorland (SGP) en Lenie van Asselt (Kampen Sociaal). Er werd tevens gelet op de individuele inbreng.
Allereerst kwam het Koggemuseum ter sprake waarop de voorstanders van het PZ-team kortweg zeiden: ”Wie Kampen zegt, zegt Kogge!” Daarna kwamen melkbusschieten (AC-team: ”Moet kunnen als traditie en maar één keer per jaar”) en de stadsbus ter sprake. De stadslijn is belangrijk voor ouderen volgens het raadsteam maar volgens het PZ-team is Kampen klein genoeg om alles te kunnen lopen.
Windmolens en gemeentebelastingen kwamen ook ter sprake voordat als klap op de vuurpijl het PZ-team bij de laatste stelling koopzondagen moest verdedigen. Dit namen ze voortvarend ter hand hoewel de inleider, zoon van dominee Lubbers, zijn pleidooi voor koopzondagen kort hield.
Jurycomplimenten
Tijdens de pauze roemden de juryleden de correcte wijze waarop er gedebatteerd werd. Het team van raadsleden waren ditmaal niet de beste debaters, volgens Koelewijn, door de goede tegenstanders. Daar sloot Meijering zich bij aan al suggereerde hij enkelen wat duidelijker te spreken – zowel qua uitleg als qua uitspraak. Schluter gaf aan mooie dingen gezien en gehoord te hebben. Enkele korte en krachtige quotes spraken hem als journalist aan, zoals ”geld heeft zijn limiet”.
Uiteindelijk gaven de krachtige citaten van Sarah Schaddelee (AC) de doorslag om haar als winnende debater aan te wijzen. Als team won PZ die ”mooi één fractie vormden en elkaar goed aanvulden”.
Het CDJA organiseert vaker politieke debatten (zie onderaan) en hoopt zo ”jongeren in aanraking te brengen met (lokale) politiek”. Zo sprak voorzitter Wim Duitman die kandidaat is voor de Provinciale Staten en daarom de hamer overdraagt aan Niek Teune. Als afsluiting van de middag gaf Meijering een rondleiding aan de scholieren waarvan sommigen zich een heus raadslid in de dop hadden getoond.
Zie ook:
• Kamper wethouders stellen zich voor (Meijering)
• Wie is de baas bij de gemeente?
• CDJA IJsseldelta snijdt een zwaar onderwerp aan (2015)