Monumenten te Kampen

Monumenten te Kampen

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Wandel- en fietsroute langs beelden in gehele gemeente geactualiseerd

 

Binnen de gemeentegrenzen van Kampen staan diverse beelden in de openbare ruimte. Sommige zijn een monument en sommige monumenten zijn een beeld. Na tien jaar is dit kunstaanbod opnieuw geïnventariseerd en verzameld in een nieuwe folder ’Kampen in Beeld’. Langs de beelden in de binnenstad is een wandelroute uitgezet en voor de beelden daarbuiten kan men de fiets pakken.

‘De Nettenboeter’ (Carla Vrendenberg, 2000) staat bij de Nieuwe Buitenhaven.

In navolging van de voertalen tijdens de Hanzedagen is de folder ook verkrijgbaar in het Duits en in het Engels. De binnenstad kent 24 beelden waarbij er gestart wordt met ‘De Nettenboeter’, gemaakt door Carla Vrendenberg in 2000, bij de Nieuwe Buitenhaven. Geëindigd wordt er bij het monumentale Gezondheidscentrum aan de Oostzeestraat. Bij deze voormalige huishoudschool staat ’Meisjesfiguur’ uit 1956 van Corine Franze-Heslenfeld, destijds geplaatst ter gelegenheid van de nieuwbouw van de Hanzeschool. ’De Fluitspeler’ uit 1986 van Thomas Rodr staat in het Keizerskwartier en is afkomstig uit de Stadsgehoorzaal die geen plek meer had na een verbouwing.

'De Fluitspeler' (Thomas Rodr, 1986) moest wijken uit de Stadsgehoorzaal.

Buiten het centrum staan 18 beelden waarvan welgeteld één in Zalk (’De laatste bever’ uit 1991 van Hermieneke Schaeffer) en één op Kampereiland (‘’De Maaiers’ uit 1995 van Carla Vrendenburg ter gelegenheid van de uitbreiding van ontmoetingscentrum ’Ons Erf’). Het jongste kunstwerk is ’De Mol’ van Martijn Schoots (2017) en staat in de jongste wijk van Kampen, het Onderdijks. Het oorlogsmonument van Hildo Krop is het oudste kunstwerk (1949) en staat in het parkje aan de De la Sablonièrekade, waarachter de kastanjeboom staat die naar vroeger burgemeester Kleemans is genoemd (zie onderaan).

Oorlogsmonument (Hildo Krop, 1949).

De folder, verkrijgbaar bij onder andere Stadskazerne, Stadhuis en Stedelijk Museum, geeft een kijk op de voorbije kunststromingen maar ook een blik op bestuurlijke onwil danwel onvermogen. Het beeld van het Schokker echtpaar aan de IJsselkade is verkeerd geplaatst volgens sommigen. Afgelopen (Hanze-)dagen werd daar nogmaals aandacht voor gevraagd en ondanks een jarenlange pleidooi, en steun vanuit de gemeenteraad in het verleden, blijft de situatie ongewijzigd (zie onderaan). In de folder noemt burgemeester Koelewijn het Schokkermonument een ”fascinerend beeld” waarbij het echtpaar weemoedig richting Brunnepe zou kijken. Daarop reageert een voorbijganger met een twijfelachtig ”Het is maar net hoe je het bekijkt.”

 

Het monument ter herinnering aan de Schokkers die in 1859 naar Brunnepe kwamen.

”Kunst in het openbaar is voor iedereen toegankelijk om van te genieten”, schrijft de burgervader, ”en zal de komende jaren in aanbod toenemen.” Volgens Koelewijn is kunst ”de ader van de samenleving en met de inspirerende route kan iedereen zich aan de openbare kunst laven.”

Zie ook:
Kampen in Beeld (download folder)
Nieuwe oproep tot juiste plaatsing Schokker monument
Kleemansboom herplant door naamgever

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x