NPV inventariseert op Kampereiland perenbomen
Natuur, Nieuws 15 april 2019, 0 CommentVerenigde fruitologen brengt perenbomen in kaart voor behoud
De Noordelijke Pomologische Vereniging heeft in de Mandjeswaard een informatiebijeenkomst gehouden waar voorzitter Tamno Katuin alles leek te kunnen vertellen over perenbomen. Hij wist dat er op het Kampereiland nog oude perenbomen staan en de NPV wil die graag inventariseren om te behouden en te genieten van de peren. Daarvoor riep hij de hulp van de pachters in.
Oude fruitrassen
De via Stadserven aangeschreven pachters op de Kampereilanden en Katuin waren te gast bij ERF1 in de Mandjeswaard. Katuin had contact gelegd met Klaas-Jan Bruins die zich op de avond zelf moest laten vervangen door zijn zus Irene. De NPV zet zich in voor het behoud van oude fruitrassen en hoogstamfruitbomen.
De natte en drassige Kampereilanden waren rond 1920 één van de laatste gebieden in Nederland waar men overging op aardappels poten. Tot dan toe waren peren, ofschoon slechts beperkt voedzaam, veelal het dagelijkse voedsel zoals we dat nu van aardappelen kennen. Op de Kampereilanden is sprake van een residu van 4000 jaar perenbomen. Zo lang wisten perenbomen te overleven maar nu worden ze bedreigd door kap, onwetendheid en gemakzucht.
Perenbomen planten
De NPV wil de perenbomen om te beginnen in de Mandjeswaard inventariseren. Zij roept hierbij de hulp in van de pachters. Desgewenst kunnen die ook zelf op hun erf perenbomen planten in overleg met De Stadserven. Behalve het behoud van het niet-erkende cultureel erfgoed van perenbomen, kunnen er ook velerlei producten van de peren gemaakt worden. Katuin destilleert zelf al twintig jaar perensap in Hongarije.
Bij ERF1 staat één perenboom op het erf en een aanwezige vertelde over haar vier perenbomen waar jaarlijks honderden peren vanaf komen. Robert de Reu luisterde toe en zou graag in ”zijn” Brunneper Voedselpark ook enkele perenbomen begroeten. Hij gaat contact leggen met de NPV, zoals alle pachters op de Kampereilanden en andere Kampenaren, gevraagd wordt te helpen bij het perenproject van de NPV. Als cultureel erfgoed is het oude fruitras nog niet erkend maar die waarde heeft het wel in zich. Dat werd duidelijk uit het enthousiaste betoog van Katuin. Alle ogen worden gericht op de Kamper perenbomen.
Zie ook:
• Noordelijke Pomologische Vereniging