Provincie wijst naar Rijkswaterstaat over doorvaart
Natuur, Nieuws 23 april 2019, 0 CommentReevediep Festival (en de Heugte) zeer druk bezocht (video)
Het stralende weer op Tweede Paasdag heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de grote drukte op Brunneper jaarmarkt De Heugte en bij het Reevediep Festival. Enkele dagen voor het Festival werd bekend dat de doorvaart over het Reevediep opengesteld is. Provincie Overijssel zou hiervoor verantwoordelijk zijn maar die verwijst naar Rijkswaterstaat.
Doorvaart Reevediep
Recent maakte Provincie Overijssel bekend dat, vanaf afgelopen donderdag, recreatievaart het Reevediep geheel door mag varen. Zolang de bezwaren tegen de laatste 150m voor het Drontermeer onder de hoogste rechter liggen (zie onderaan), geldt het huidige bestemmingsplan dat dat goedkeurt. De provincie is van mening dat ”de drie speciaal aangelegde rieteilandjes voldoende bescherming bieden en verstoring voorkomen” voor de beschermde vogelsoorten.
Het feit dat de provincie zowel opdrachtgever, vergunningverlener als beoordelaar is, vloeit voort uit de wet. ”De organisatie is daarop ingericht,” aldus een woordvoerster. Ze geeft aan dat ”de portefeuilles vergunningverlening, handhaving en nautisch beheer gescheiden zijn, zodat verschillende bestuurders en afdelingen de onderwerpen onder hun hoede hebben en autonoom handelen.”
Rijkswaterstaat (RWS) heeft de doorvaart opengesteld. Totdat de minister de provincie aanwijst als ”nautisch beheerder” van de vaarweg, valt het beheer van het Reevediep onder verantwoording van RWS. Wel heeft RWS de provincie gevraagd tot die tijd nautische beheertaken uit te voeren zoals toezicht en sluisbediening.
Het saillante detail dat de koning in maart nog niet door mocht varen tot het Drontermeer, blijkt debet te zijn aan te volgen procedures. RWS moest nog een verkeersmaatregel nemen alvorens de ballenlijn officieel verwijderd mocht worden oftewel de doorvaart geopend.
Naamgeving kunstwerken
Het Reevediep Festival startte afgelopen maandag op het hoofdpodium met een optreden van Zeemanskoor De Ketelbinken gevolgd door het Torenkoor. Toen werd het podium vrij gemaakt voor de officiële bekendmaking van de namen voor de kunstwerken in het Reevediep. Deze waren al wel naar buiten gebracht ten tijde van het bezoek van de koning (zie onderaan).
Gedeputeerde Bert Boerman onthulde de vier naamborden waarvan de bedenkers een replica mochten meenemen. Antoon Borgonje lichtte zijn naam voor het inlaatwerk toe. ’Het Lange End’: zo werd de Kamperstraatweg vroeger ervaren als de jongeren naar Wezep fietsten op uitgaansavond. ”Jongens en meisjes apart – tot het bos,” schetste de Kampenaar. Op z’n Kampers zou het ’Ende’ zijn maar tegen de vernederlandsing heeft hij geen bezwaar.
Toon Slurink kwam met de naam ’Reevediepbrug’ voor de brug van de N50 over het Reevediep. Een simpelweg logische naam en daarmee volgens Boerman een logische prijswinnaar. ’Scheeresluis’ is de naam die Evert Duitman aan de recreatieschutsluis heeft gegeven. Dit hangt samen met de boerenervan in de omgeving maar de naam ”bekt ook lekker” volgens Duitman. Aart Dooijes bedacht de naam ’Reevesluis’ voor de schut- en spuisluis in het Drontermeer. Dooijers is al jaren bij het project betrokken als vrijwilliger (gids) bij het waterschap. Over zijn vondst merkt hij op: ”Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.”
Spetterend festival|
Zoals genoemd, startte het Reevediep Festival met Kamper koren op het hoofdpodium dat ’s middags het domein was voor de Kamper coverband Midnight Madness. Daarin was weer de lokale betrokkenheid te herkennen die tijdens het project altijd is nagestreefd. De vier jonge muzikanten wisten de sfeer, waarover niet te klagen viel, er goed in te houden.
De klimwand van Kamper Uitjes werd goed beproefd en Kamper Events vermaakte namens Kamper Marketing de bezoekers. De skelterbaan was populair evenals het waterfietsen. De Scheeresluis werd meteen volop geactiveerd met de vele kleine en grote bootjes en kanos om het Reevediep vanaf het water te verkennen.
Alle betrokken partijen aan het project presenteerden zich waarbij gemeente Kampen informeerde over het Reevedorp met uitzicht op de daartoe bestemde gronden. Waterschap WDODelta toonde een quad die ze inzet voor bestrijding van muskusratten.
De Kamper Kogge moest verstek laten gaan want het Reevediep bleek niet diep genoeg. Desalniettemin presenteerde de bemanning zich op het land. De aannemerscombinatie IsalaDelta gaf met de oplevering van het Reevediep in de vorm van het Festival ”een kadootje terug aan de inwoners van Kampen en Kamperveen”, aldus de organisatie.
De Kamper Kogge bleef in de thuishaven oftewel de Koggewerf waar het ook één groot feest was met jaarmarkt De Heughte voor de deur. Die trok, net als het Reevediep, duizenden bezoekers en concentreerde zich in Brunnepe waar het thuis hoort. Zo kende Kampen een levendige Tweede Paasdag met een bruisende jaarmarkt naast de binnenstad en een spetterend festival aan de buitengrens. Aan die buitengrens gaat het werk verder met fase 2 van het project. Rondom de Roggebotsluis gaat het gebied nog helemaal op z’n kop. Wellicht is de voltooiing daarvan, gepland in 2021, een mooie reden voor een volgend feestje.
Zie ook:
• Raad van State gelast nader onderzoek Reevediep en dorp Reeve
• Koning Willem-Alexander opent waterweg èn Scheeresluis
• Kennismaking met Reevediep op Tweede Paasdag (video)
Julius Media maakte de volgende ”unofficial aftermovie”: