Boven Havenstraat maakt tongen los in raadscommissie (video)

Boven Havenstraat maakt tongen los in raadscommissie (video)

Nieuws, Politiek, Video 0 Comment

Informatienota en voornemen college leiden tot stevige discussie

 

De discussie rondom de toekomst van de villa, en achterliggende panden, aan de Boven Havenstraat is weer los gebarsten. Het college van B en W heeft een informatienota opgesteld met vier scenario’s en kiest voor ”sloop en historiserend terugbouwen”. In de commissie RO waren niet alle partijen hiervan gecharmeerd. GroenLinks stelt dat een restauratie, waartoe in het verleden besloten is, nog steeds haalbaar is en goedkoper dan het college stelt.

Portefeuillehouder Gerrit Jan Veldhoen wil doorpakken in de kwestie wat te doen met de panden aan de Boven Havenstraat, die door meerdere onderzoekbureaus als historisch waardevol zijn beoordeeld. De kwestie speelt al jaren en in de tussentijd staan de panden, inmiddels nog maar bewoond door één kraker, te verpauperen. Maandagavond vergaderde de commissie Ruimtelijke Ordening over een informatienota die het college heeft laten opstellen. Daarin worden vier scenario’s geschetst (renovatie voor rekening en risico van Mateboer; sloop en historiserend terugbouwen van de villa; openbare verkoop van de villa en restauratie; renovatie door, en risico voor, gemeente gevolgd door openbare verkoop). Alleen het tweede scenario kwam tijdens de vergadering ter sprake.

De karakteristieke villa aan de Boven Havenstraat 14.

Langslepende kwestie
In reactie op opmerkingen vanuit meerdere fracties dat de kwestie al zo lang speelt, antwoordde Veldhoen fijntjes dat een periode van 40 jaar betekent dat er al in 10 raadsperiode besluiten genomen hadden kunnen worden. Dat is ook gebeurd, zoals in 2011, maar het raadsbesluit tot restauratie heeft de wethouder toen naast zich neergelegd, was de reactie vanuit de fracties. Boddeus (SP) suggereerde dat deze wethouder niet geschikt is om dit dossier af te handelen. En waarom houdt hij zo hardnekkig vast aan de samenwerking met projectontwikkelaar Mateboer? Veldhoen riposteerde dat hij juist als betrouwbare overheid vast houdt aan Mateboer met wie in het verleden al vaker is samen gewerkt en afspraken zijn gemaakt.

Archieffoto uit 2011.

Renovatie of restauratie
De villa is in het verleden aan Mateboer verkocht om gerenoveerd te worden maar de projectontwikkelaar concludeert in haar renovatieplan dat de gemeente nog ruim drie ton extra zou moeten bijdragen. Dat is Veldhoen te gortig en daarom kiest hij voor scenario twee, naar welk scenario meerdere fracties aangeven te neigen. Niels Jeurink (GroenLinks) hamerde echter op restauratie en heeft uitgezocht dat dat zeer wel haalbaar is, met name financieel (zie onderaan). Pascal Jacobs (D66) herhaalde een paar keer zijn wens tot een hoorzitting over de gehele affaire maar niemand reageerde hierop en de wethouder benadrukte dat hij vooruit wil kijken en aanpakken. Tenslotte kwam de provinciale subsidie ter sprake die in het geding komt als er niet voor 1 juli gestart wordt met restauratie. “Wellicht kan de subsidie toch gered worden,” lichtte Veldhoen toe, “als de plannen wijzigen maar wel goed onderbouwd zijn.”

De tuin achter de villa aan de Boven Havenstraat.

Uiteenlopende reacties
Noorland (SGP) merkte op dat zijn voorganger Meuleman ooit voorstelde om met een shovel alles plat te gooien. ”Wat heeft het allemaal niet gekost tot nu toe?” vroeg hij zich af op de commissievergadering. Als entree tot de stad is het de moeite waard om aan te pakken maar ”risico dragen is geen taak van de gemeente.” Bruins (VVD) merkte op dat ”behoud van erfgoed een goede zaak is maar wel met zicht op rendabel gebruik.” Schutte (CU) steunt het college in haar voornemen en stelde dat ”renovatie en restauratie geen haalbare kaart zijn gebleken.” Tenslotte nam hij het op voor ’zijn’ wethouder en vraagt om een minder felle toon in het debat. De vergadering werd rond elf uur geschorst en zal donderdagavond voortgezet worden. Volgende week donderdag staat de raadsvergadering op de agenda maar of dit punt een klakkeloos geaccepteerd hamerstuk wordt, is maar zeer de vraag.

Gedenksteen van de villa aan de Boven Havenstraat.

Lange geschiedenis
Het gebied rond de Boven Havenstraat was in de 19e eeuw een bedrijvig terrein. Rond 1880 werden de fabriek (huisnummer 8-10) en de woning (nummer 12) gebouwd. De eerste steen voor de karakteristieke villa op nummer 14 werd gelegd ”den 5 juli 1881” door H. Dalhuisen Sr. In de eerste helft van de 20e eeuw verloor het gebied rond de Boven Havenstraat zijn bedrijvigheid. In 1998 kocht de gemeente de fabriek op en was toen al lange tijd in bezit van de villa. Juist deze week publiceerde De Brug een oude editie waar op de voorpagina de nieuwste plannen in 2004 te lezen zijn (zie onderaan). Onderstaande video geeft een beeld van het tijdspad tot het raadsvoorstel in 2011. In de (eerste) commissievergadering RO deze week pleitte een enkele fractie ervoor om ook de andere panden aan te pakken en te redden. Veldhoen richt zich vooralsnog alleen op de villa. Volgens Jeurink zouden daar nog twee krakers wonen. ”Eén daarvan is inmiddels vertrokken,” zei Veldhoen daarop, ”en met de andere kraker is er een getekende overeenkomst.”

Zie ook:
Restauratie kansrijker dan college zegt (GroenLinks)
Puist stadsgezicht uitgedrukt (De Brug – 15 juni 2004)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x