De Kratse heet mensen welkom op ”zijn” eiland
Nieuws 24 juli 2019, 0 CommentSchuilhut ut’ Keteltien biedt enig onderdak voor kinderfeestjes en vogelspotters
Een groepje vaste bezoekers van het Keteleiland heeft een schuilhut gebouwd op de onbewoonde stek ten noorden van Kampen. Anton Wezenberg, alias de Kratse, beheert het eiland. Hij wilde al langer een hut bouwen en heeft dat nu gerealiseerd. Plus een klein fornuis op butagas zijn dat de enige noemenswaardige voorzieningen op het natuurrijke eiland.
Eilandpassanten
Een groepje vrijwilligers heeft in een maand tijd de schuilhut gebouwd. ”Alles bij elkaar heeft het maar een paar tientjes gekost,” vertelt de Kratse enthousiast, ”voor de bloembakken en de planten.” Het hout voor de vlonder komt uit de Boven- en Buitenhaven waar de aanmeerpalen zijn vernieuwd. De hut, die ut’ Keteltien is gedoopt, heeft Meijberg op de kop getikt.
Rob Meijberg is regelmatig op Keteleiland te vinden als beoogd opvolger van De Kratse voor het eilandbeheer. De gepensioneerde kapitein van de Veerman van Kampen, Gerrit van de Veer, heeft eveneens meegeholpen samen met zijn vrouw Ingela Abbing.
Naast hen en “Robbie” met ”zijn” Paula was ook Nol Diender van de partij plus nog enkele vaste eilandpassanten. Schokker nazaat Diender kwam al vijftig jaar geleden op het eiland vaak wandelen met zijn ouders.
Haventje
Van de Veer kon alles vervoeren met zijn woonboot ’Spes’. Die kan niet het kleine haventje van Keteleiland in maar hij blijft om de hoek buitengaats liggen op de IJssel. De Kratse sprak al over zijn wens om een hut te bouwen toen Kamper Nieuws vorig jaar met hem ”zijn” eiland verkende (zie onderaan).
Vroeger werden er regelmatig feestjes georganiseerd waarbij de kinderen met het Hendrikje naar het eiland voeren. In het hoge gras staan nog enkele speeltoestellen. De Kratse heet ze nu weer van harte welkom. Mensen kunnen zich tot de havenmeesters in de Buitenhaven wenden als ze enthousiast zijn geworden of andere vragen hebben.
Achter de schuilhut is op de vlonder een veranda ontstaan waar vogelspotters direct uitzicht hebben op de achterliggende ongerepte gras- en rietlanden die niet (meer) gemaaid worden. Het eiland, dat in 1940 ontstond (zie onderaan), heeft zich ontwikkeld tot een pareltje voor natuurliefhebbers.
Zie ook:
• Met de Kratse nao zien eiland
• Beheerder Keteleiland mag op ”zijn” eiland begraven worden