Evangelist Daniël van Deutekom zet streep door aanbiddingsbijeenkomst

Evangelist Daniël van Deutekom zet streep door aanbiddingsbijeenkomst

Gemeente, Kerk, Nieuws 0 Comment

“We willen geen cultuurstrijd”, aldus initiatiefnemer

tekst: Jeffrey Schipper

In de openlucht met honderden mensen God aanbidden in Kampen. Dit feest gaat niet door. „Nadat er een mediahetze op gang kwam, hebben we ons teruggetrokken. Onderdeel worden van een cultuurstrijd is niet onze missie”, zegt initiatiefnemer Daniël van Deutekom nadat de burgemeester van Kampen deze week een streep zette door het evenement dat aanstaande zaterdag zou plaatsvinden. De organisatie gaat niet op zoek naar een alternatief en kiest voor een online evenement. CIP.nl sprak met de initiatiefnemer van het aanbiddingsevenement ‘Laat Ons Aanbidden’ en de gemeente Kampen over de geannuleerde bijeenkomst.

Volgens de woordvoerder heeft de burgemeester flink geworsteld met de beslissing, omdat hij vrijheid om dergelijke bijeenkomsten te organiseren heel zwaar vindt wegen. Op basis van adviezen van de GGD en politie heeft de burgemeester besloten dat een dergelijke samenkomst in deze tijd, gelet op de lockdown, niet passend is. De locatie bevindt zich bovendien achter een Albert Heijn die zaterdag naar verwachting drukbezocht gaat worden vanwege de aanstaande kerstdagen.
„De angst dat de basisregels niet in acht zouden worden genomen is onterecht.”

Wat houdt de bijeenkomst precies in?
„Aankomende zaterdag waren we van plan om met enkele honderden mensen God te aanbidden in de buitenlucht. Zie het als een opwekkingsbijeenkomst”, antwoordt de evangelist. „We willen oproepen om God op een creatieve manier te aanbidden. We geloven dat buiten dat heel veilig kan. In Den Haag en Amersfoort hebben we dit eerder gedaan, in de aanwezigheid van boa’s.”

Daniël van Deutekom in gesprek met Humberto Tan bij RTL Late Night (2017)

De locatie waar jullie evenement zou plaatsvinden, bevindt zich vlak bij een Albert Heijn die in deze tijd voor kerst ook nog eens druk bezocht wordt. Wat zouden jullie doen om de veiligheid van bezoekers te waarborgen en te voorkomen dat mensen te dicht op elkaar komen te staan?
„De aanbiddingsbijeenkomst zou op honderd meter afstand van de Albert Heijn plaatsvinden, op een groot grasveld”, vervolgt Van Deutekom. „In de buitenlucht kan daar echt weinig misgaan. Op het veld zouden volgens onze berekeningen maar liefst 4.000 mensen op anderhalve meter afstand samen kunnen komen. De angst dat de basisregels niet in acht zouden worden genomen is onterecht. We hebben vrijwilligers die zorgen voor handhaving, maken gebruik van linten om mensen uit elkaar te houden, roepen mensen op om niet met het openbaar vervoer te komen en bij klachten thuis te blijven.”

Jullie waren al langer in overleg met de gemeente Kampen voor een geschikte locatie. Zou het evenement zijn doorgegaan als de lockdown niet was afgekondigd?
Van Deutekom: „Ik ben ervan overtuigd dat de heftige boodschap van premier Rutte roet in het eten heeft gegooid. Toestemming voor het evenement was in de maak. We hebben vier weken lang contact gehad met de gemeente Kampen. Pas na drie weken werd er een locatie voorgesteld. Eerdere voorstellen van onze kant werden afgekeurd. Als organisatie van ‘Laat Ons Aanbidden’ hadden we niet de indruk dat er werd meegedacht.”

De gemeente Kampen herkent zich hier niet in. „Het verhaal dat de organisatie van ‘Laat Ons Aanbidden’ al wel 3,5 week in gesprek is met de gemeente, is beslist niet waar”, maakt een woordvoerder van de gemeente duidelijk. „Begin december kwam men met een aantal plekken. Na de persconferentie van 8 december hadden wij de hoop dat de organisatie zelf ook in zou zien dat een manifestatie niet gepast is. Op 9 december is daarover een uitvoerig gesprek geweest en ook een dringend appel gedaan door een van onze collega’s.”

Vervolgens is de gemeente op zoek gegaan naar een alternatieve plek, omdat de plek bij de Albert Heijn vanwege de kerstdrukte niet geschikt is. „Op 11 december is door ons een alternatieve plek voorgesteld bij de Genuakade. ‘Laat Ons Aanbidden’ gaf eind van de middag aan niet akkoord te gaan met die plek. Maandag was de toespraak van Rutte en dinsdag heeft de burgemeester zijn besluit genomen en persoonlijk toegelicht aan de organisatie. De burgemeester maakte duidelijk dat we sinds de lockdown in een andere werkelijkheid zitten”, aldus de woordvoerder.

Jullie hebben nog een oproep geplaatst op sociale media om op zoek te gaan naar een particulier terrein als alternatief. Dat plan is niet doorgezet?
„Deze week is een mediahetze op gang gekomen”, merkt de aanbiddingsleider op. “Het gevaar dat wij een knuppel worden in een politiserende cultuurstrijd ligt op de loer. Om die reden trekken we ons terug en kiezen we ervoor om de aanbiddingsbijeenkomst in een studio te doen die via een livestream te volgen zal zijn. In de media gaat het nu voortdurend over de beeldvorming in plaats van de vraag of ons evenement een besmettingsgevaar zou zijn. We willen daar ver van blijven, want onze missie gaat over het aanbidden van God en de bouw van Zijn koninkrijk op deze wereld.”

Je bent dus van mening dat de volksgezondheid niet in gevaar is en bovendien kennen we in dit land godsdienstvrijheid. Hebben jullie een rechtszaak overwogen?
„We hebben het overwogen, inderdaad. Niet om de gemeente Kampen in een negatief daglicht te zetten, maar omdat we ervan overtuigd zijn dat er in de buitenlucht geen reëel besmettingsgevaar is. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen dat uit. Ik denk dat we in de rechtszaal dan ook sterke argumenten zouden hebben. Tegelijkertijd houden rechters ook rekening met de beeldvorming en mede om die reden hebben we niet doorgezet”, vertelt Van Deutekom.

Zie ook:
Kamper burgemeester verbiedt samenkomst #LaatOnsAanbidden

Kijk de toespraak van Van Deutekom op Facebook.

bron: CIP+
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x