Na vijf jaar start gemeente aanpak overlast roeken in Stadspark (video)

Na vijf jaar start gemeente aanpak overlast roeken in Stadspark (video)

Gemeente, Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Onder ecologische begeleiding nesten verplaatst naar Venedijk

Kolonies van roeken in het Kamper Stadspark veroorzaken bij omwonenden al jaren voor overlast. Na het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek en het opstellen van een uitvoeringsplan, werd deze week eindelijk concrete actie ondernomen. ”Meerjarige nesten en nestmateriaal worden verpplaatst naar een nieuwe beheerlocatie aan de Venedijk,” zo laat de gemeente weten. Onder toeziend oog, zoals de vergunning vereist, van ecoloog Arno Kuipers.

Onheilspellend
Met hun kleine grote boodschap en hun groepsgewijze gekrijs brachten de roeken de inwoners in 2015 ertoe een petitie aan te bieden aan toenmalig wethouder Martin Ekker. Om aan het verzoek te kunnen voldoen om de roeken te verjagen, werd allereerst een haalbaarheidsonderzoek gestart. „Een lang traject,” volgens wethouder Van der Sluis, „waarbij ook toestemming van de provincie is vereist.”
Tijdens de eerste concrete actie afgelopen woensdag keek een groepje vrouwen toe waarvan er één contact heeft met een klagende omwonende. ”Onheilspellend en bijna gelijkend op hekserij,” zo wordt het gekrijs omschreven, samen met de zwermen zwarte vogels die de roeken vormen. Het zijn niet voor niks kolonievogels. „In tegenstelling tot bijvoorbeeld eksters,” vertelt Arno Kuipers, „ want dat zijn geen koloniebroeders.”

Gemeente gaat de overlast van roeken in het Stadspark aanpakken.

Uitvoering
Kuipers, werkzaam voor Ecogroen B.V., verzorgt de ecoloische begeleiding dat één van de voorwaarden was van de provincie bij het opstelen van het uitvoeringsplannen. Vogels zijn doorgaans al beschermd en roeken des te meer. In onderstaande videoreportage vertelt Kuipers meer over de aanpak en uitvoering.
Om de roeken te verjagen, zijn er reflecterende bollen in de bomen gehangen en enkele vliegers boven de bomen (zie Facebook). Samen met de verplaatsing van de nesten moet dat de roeken verleiden naar de Venedijk te verkassen. Hardnekkige roeken, die op hun post blijven in het Stadspark, zullen de komende weken hiervan weerhouden gepoogd te worden met laserstralen en angstige vogelgeluiden in de vroege ochtend- en avonduren.
De natuur blijft echter ”onvoorspelbaar”, aldus de gemeente en de resulaten zullen elk jaar geëvalueerd worden. Want de roeken zijn best mooie vogels, volgens Kuipers, maar het blijven ”lawaaipapegaaien”.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x