Lokale aanpak eenzaamheid met Coalitie ‘Kom Erbij’

Lokale aanpak eenzaamheid met Coalitie ‘Kom Erbij’

Gemeente, Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Gemeente blikt terug op één jaar “bespreken, doorbreken en aanpakken”

Een nieuwe ’Week tegen de Eenzaamheid’ staat voor de deur. In november vorig jaar heeft de aftrap plaatsgevonden van de lokale aanpak met de Coalitie ’Kom Erbij’. Talloze organisaties en bedrijven hebben zich in Kampen daarbij aangesloten. De gemeente stelde een nota op over het ”urgente en complexe probleem” van eenzaamheid en blikt nu terug bij monde van wethouder Jan Peter van der Sluis. Hij trapt donderdagavond 30 september de nieuwe Week tegen de Eenzaamheid’ af die duurt tot en met 7 oktober.

Aanpak
„In het afgelopen jaar hebben de coalitiepartners veel werk verzet om uitvoering te geven aan de acties. We hebben daarbij te maken gehad de uitdagingen van de coronacrisis die aan de ene kant het uitvoeren van de acties complex maakten maar aan de andere kant ook weer lieten zien hoe flexibel organisaties zijn. Door de coronacrisis de bewustwording rondom eenzaamheid sterk vergroot. We gaan daarom vol energie door met het vervolg”, aldus de wethouder.
Ruim 20.000 Kampenaren voelen zich in mindere of meerdere mate eenzaam. De aanpak tegen eenzaamheid concentreert zich op enerzijds het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid en anderzijds het doorbreken en duurzaam aanpakken van eenzaamheid.

Activiteiten
De ’Kom Erbij Week’, die vaker is gehouden (zie onderaan) is in de woorden van Petra Stevering, coördinator van ’Kom erbij’ in Kampen, een ”feest van leuke, verrassende en betekenisvolle ontmoetingen”. Ze vervolgt: „Elkaar ontmoeten vinden wij belangrijk! Ontmoeten is het begin van veel meer.” Als coördinator heeft Stevering Kamper organisaties opgeroepen om een laagdrempelige activiteit te organiseren waar iedereen aan mee kan doen, zoals voorlichting, presentaties, koffiemiddagen, samen sporten, samen eten, samen zingen, spelochtenden, knutselmiddagen enzovoorts. De week is voorbereid door Wijz, Present, Quintus, PGVZ en Humanitas.
Voorbeelden van acties zijn ‘FF Buurten’ in de Flevowijk en het project ‘Het Beste van Kampen’. In de Flevowijk hebben bewoners zelf een actieve wandelgroep in het leven geroepen. In het project ‘Het Beste van Kampen’ zijn samen met ouderen allerlei (culturele) activiteiten ontwikkeld.

Kletskassa

Kletskassa
Een initiatief dat nog niet in Kampen is opgepikt, is de kletskassa bij Jumbo. Kletskassa’s zijn er speciaal voor mensen die geen haast hebben en het fijn vinden om een praatje te kunnen maken tijdens het afrekenen. Met dit concept wil Jumbo bijdragen aan het verminderen en voorkomen van eenzaamheid in Nederland. Het doel is om binnen een jaar tweehonderd kletskassa’s door heel Nederland te openen.
Colette Cloosterman-van Eerd, CCO van Jumbo en aanjager van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, is nauw betrokken bij het initiatief. Zij opent op 27 september een nieuwe kletskassa bij de Jumbo in Udenhout. In de zomer van 2019 werd de eerste kletskassa geopend in Vlijmen, eveneens in Noord-Brabant waar de bakermat van de supermarktketen ligt.

Zie ook:
Week tegen Eenzaamheid start met festival in Stadskazerne (2017)
Aandacht voor ”zijn wie je bent” in Kampen (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x