Heiers parkeerdek Brunnepe niet ziek van gifdampen

Heiers parkeerdek Brunnepe niet ziek van gifdampen

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Geen verband tussen klachten en werkzaamheden volgens toxicologisch onderzoek

Bij de bouw van het parkeerdek tegenover de Buitenhaven zijn de werknemers van Heibedrijf Van Dieren niet ziek geworden van de vrijgekomen giftige dampen. Dat is de conclusie van een toxicologisch onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. De gemeente is blij met deze uitkomst maar plaatst op andere punten kanttekeningen bij de eindrapportage.

Aansprakelijkheid afgewezen
Al in de voorbereiding heeft de bouw van het parkeerdek aan de Noordweg in Brunnepe de gemeente en andere betrokken partijen kopzorgen gekost. Allereerst werd een historische sluis, gevonden bij het archeologisch onderzoek, op een, volgens sommigen bewust, onbewaakt moment gesloopt (zie onderaan). Vervolgens veroorzaakte het heien schade bij de omliggende panden (zie onderaan) waarop de gemeente ijlings met de buurt in gesprek ging. Tijdens het heien werden bouwvakkers ernstig ziek en na afloop bleek de bovenlaag van het parkeerdek los te laten.
Drie werknemers werden in december 2016 een week na de heiwerkzaamheden ernstig ziek. Hun werkgever stelde gemeente Kampen aansprakelijk die daarop toxicologisch onderzoek liet verrichten. Daartoe was de gemeente naar eigen zeggen niet verplicht. Er is geen relatie aangetoond tussen de mogelijke diagnoses en de blootstelling die tijdens het heien en koppensnellen kan hebben plaatsgevonden. Op basis van deze conclusie heeft de verzekeraar van de gemeente de aansprakelijkstelling door Heibedrijf Van Dieren afgewezen.

Heiwerkzaamheden ter voorbereiding bouw parkeerdek Brunnepe.

Ongeoorloofde conclusie
De onderzoekers van het Expertise Centrum Toxische Stoffen van PreventPartner concluderen dat de gezondheidseffecten op de lange termijn door het contact met tolueen, ethylbenzeen, xyleen en naftaleen niet te verwachten zijn. De blootstelling is daarvoor te laag geweest. Voor benzeen zou die te kort geweest zijn volgens de onderzoekers. Daarnaast concluderen zij het aannemelijk te vinden dat de heiers van Van Dieren tijdens de hei- en koppensnelwerkzaamheden blootgesteld zijn aan BTEXN (benzeen, tolueen, ethylbenzeen, xyleen en naftaleen).
Dat vindt het college van B&W te kort door de bocht. Volgens door het college geraadpleegde adviseurs lijkt er onvoldoende rekening gehouden zijn met de toegepaste heimethode en specifieke omgevingsfactoren. Het college stelt dat PreventPartner voor de conclusie eerdere onderzoeken van derde partijen heeft gebruikt die hiervoor niet bedoeld en niet geschikt zijn. Overigens, licht wethouder Meijering desgevraagd toe, is er nooit een medisch rapport opgesteld van de werknemers.

Overzichtsfoto parkeerdek Buitenhaven Brunnepe Kampen.

Hoger beroep
Van Dieren ziet zijn schadeclaim afgewezen en de gemeente draait op voor de kosten van het onderzoek. Over de andere kosten door de vertraagde werkzaamheden loopt nog een gerechtelijke procedure. De gemeente is in hoger beroep gegaan tegen het oordeel van het Ministerie van SZW dat de Inspectie SZW terecht de bouw stillegde tot december 2017 (zie onderaan). Gemeente Kampen kreeg slechts voor een deel gelijk. Aanstaande woensdag behandelt de Raad van State de zaak.

Zie ook:
Zieke werknemers heien parkeergarage (De Brug)
Gemeente overtrad arbowet bij bouw parkeerdek
Eindoordeel onderzoek sloop sluis ongewis (De Brug)
Rhododendrons verraden gemeente (Prikje)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x