Op verzoek wil college twee naoorlogse panden aanwijzen als monument

Op verzoek wil college twee naoorlogse panden aanwijzen als monument

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Drie organisaties hadden elf wederopbouwpanden voorgesteld

In juli vorig jaar hadden drie Kamper erfgoedorganisaties in een brief aan het college van B&W verzocht om een aantal panden uit de wederopbouwperiode aan te wijzen als (gemeentelijk) monument. Elf panden werden voorgesteld maar dat gaat het college wat te snel. Voor twee panden zal de aanwijzingsprocedure voor gemeentelijk monument binnenkort starten, te weten voor de voormalige Stadsherberg en de voormalige Hanzeschool.

De vroegere "Gemeentelijke school voor Middelbaar- en Lager Beroepsonderwijs".

Stichting Stadsherstel Kampen, de Monumentenraad en het Cuypersgenootschap hebben met hun brief het college ertoe gebracht om actie te ondernemen in het beschermen van naoorlogse architectuur in Kampen. “Er is op dit moment gekozen voor twee objecten uit de lijst,” aldus Marieke Spijkerman, portefeuillehouder monumentenzorg. “De voormalige Stadsherberg en de voormalige Hanzeschool zijn onbetwiste iconen van de naoorlogse architectuur.”

In overleg met de Monumentenraad is er nu voor deze twee panden gekozen. De eigenaren van beide panden zijn vooraf benaderd en waren allebei positief. Dat is een belangrijke factor geweest bij het besluit. Het college laat weten dat de aanwijzing van deze twee panden een startpunt is voor verdere activiteiten. Ook wijst ze op een boek van Geraart Westerink (’Ambitie en Optimisme’) over de naoorlogse stedenbouw, dat mede door de gemeente werd gefinancieerd. Een fotoreportage van alle voorgedragen panden en een recensie van genoemd boek verschenen eerder bij Kamper Nieuws.

Voor de voormalige Stadsherberg wordt de monumentenstatus aangevraagd.

Zie ook:
SSK roept B&W op tot bescherming naoorlogse panden (fotoserie)
Architectuur is niet saai (‘Ambitie en Optimisme’ – Geraart Westerink)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top