Aandacht voor bandenspanning gevraagd
Gemeente, Nieuws 18 november 2021, 0 CommentWethouder geeft goede voorbeeld bij gemeentehuis
Een landelijke actie vraagt al jaren aandacht voor een juiste bandenspanning bij auto’s en motoren. Allereerst bespaart dat onnodig brandstofverbruik en daarmee ontziet het het klimaat en de portemonnee. Wethouder Van der Sloot gaf vanmorgen bij het stadhuis het goede voorbeeld en controleerde een auto van de gemeente. Samen met deskundige hulp.
Service
Tot half zes vanavond kan iedereen terecht op het parkeerterrein bij het stadhuis om gratis de bandenspanning van zijn of haar auto te laten controleren. Met deze service draagt de gemeente vandaag bij aan een schoner milieu en een grotere verkeersveiligheid. Irma van der Sloot gaf als wethouder voor duurzaamheid en milieu het startsein voor de actie ’Band op Spanning’.
Medewerkers van de organisatie keken in hun database naar de juiste spanning voor de electrische auto van de gemeente die Van der Sloot wou controleren. Ieder kan zelf meestal de gewenste spanning nalezen op een plaatje in de binnenkant van het chauffeursportier.
Winst
Rijden met een juiste bandenspanning kan veel winst opleveren. Een te lage bandenspanning bij auto’s leidt tot een slechtere wegligging, langere remweg, snellere slijtage van banden en onnodig brandstofverbruik. Dit laatste gaat natuurlijk niet op bij elektrische auto’s maar een elektrische auto is niet klimaatneutraal. Dus ook voor ’electrische’ automobilisten is er winst te behalen.
Wanneer de banden zacht zijn, levert dat met rijden meer rolweerstand op. Om dat te overwinnen is meer energie nodig: de motor moet harder werken. In de winter wordt dit nog eens extra benadrukt. Bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden presteert een accu het beste. Hierdoor neemt ’s winters de actieradius af. Bovendien wordt de autoverwarming meer gebruikt hetgeen zorgt voor een hoger verbruik. Met de juiste bandenspanning hoeft de motor minder hard te werken.
Veiligheid
Een te lage bandenspanning zorgt voor een verminderde grip op de weg. Dit betekent een langere remweg en een hogere kans op slippen. Bovendien verhoogt een te lage bandenspanning de kans op klapbanden. Door de grote vervorming bij elke omwenteling van het wiel (‘de wangen bollen op’), wordt de band erg heet. Het rubber slijt dan erg zacht en de stalen koordlagen in de band kunnen breken. Vaak is dit niet zichtbaar aan de buitenkant van de band. Deze soms van binnen dus sterk beschadigde band kan tijdens het rijden plots bezwijken: een klapband is dan het gevolg.
Bandenpomp
Na al enkele jaren actief te zijn met de mobiele bandenspanningsservice, verovert Band op Spanning Nederland sinds 2014 nu ook met de Slimme Bandenpomp. Door heel Nederland heen worden die geplaatst, mede op aanvraag van bedrijven of organisaties.
Zelf je autoband oppompen blijkt in de praktijk vaak niet tot de gewenste bandenspanning te leiden. Uit een praktijkmeting van CE Delft in 2019 onder bijna honderd gebruikers van gangbare pompen bij tankstations blijkt dat de bandenspanning minder toenam dan de apparatuur aangaf.
Voor vandaag heeft de wethouder er in ieder geval voor gezorgd dat de elektrische auto van de gemeente geen stroom verspilt.
Zie ook:
• Uitbreiding laadpalen bij Stadhuis ”goed overwogen” (2019)
• Rijscholen en gemeente organiseren veiligheidsdag e-bikes (2018)