Kampen sluit zich aan bij Actieplan Verkeersveiligheid 2018

Kampen sluit zich aan bij Actieplan Verkeersveiligheid 2018

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Basisschool ’s-Heerenbroek geeft voorbeeld met verkeersles ’Veilig op Weg’

De Rijksoverheid streeft ernaar om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen. Hiervoor is een actieplan opgesteld waarbij gemeente Kampen zich aansluit. Het plan bestaat uit een aantal projecten van meerdere organisaties. De deelplannen zijn gericht op verschillende leeftijdsgroepen en verkeersdeelnemers. Eén voorbeeld is de verkeersles die VVN samen met TLN heeft ontwikkeld. Leerlingen van de Prinses Julianaschool uit ’s-Heerenbroek hebben die gevolgd. In en rondom een grote vrachtwagen.

Actieplan Verkeersveiligheid 2018
Het actieplan sluit aan bij landelijk geformuleerd beleid om het aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden terug te dringen. Het aantal verkeersdoden in Nederland vertoont, na een stijging in de jaren vijftig en zestig, een geleidelijke daling sinds 1973. In 2016 was er met 629 doden in het Nederlandse verkeer echter weer een toename. Op een viertal niveaus wordt actie ondernomen om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Landelijk door het Rijk, regionaal door ROVON (Regionale Organen voor de Verkeersveiligheid) en VVN (Veilig Verkeer Nederland) en lokaal door gemeente, politie, stadstoezicht en de werkgroep van VVN. Kampen heeft geen plaatselijke VVN-afdeling. Het bleek lastig om vrijwilligers voor een bestuur te krijgen. Binnen Kampen lopen VVN-activiteiten veelal via de plaatselijke werkgroep. Komend jaar zullen onder andere de volgende projecten uitgerold worden:
• JONGleren in het verkeer (Bureau Verkeerseducatie): Bedoeld voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Als ouders regelmatig met hun jonge kinderen te voet en per fiets op pad gaan, praten over het verkeer en het goede voorbeeld geven, krijgen de jonge kinderen een stevige basis mee.
• Basisonderwijs (VVN e.a.): Naast verkeersexamens op een speelse manier, bestaan er veel projecten voor basisscholen, zoals Kans, Streetwise, Verkeerslokaal en Dode Hoek. Aan dit laatste heeft de Prinses Julianaschool recent meegedaan. Andere scholen hebben zich ook al aangemeld voor verkeersprojecten.
• Lesmethodes (ROVON): Voor zowel basis- als voortgezet onderwijs ontwikkelen ROVON en de gemeente attractieve projecten. Het Ichthus College, het Almere College en de Pieter Zandt Scholengemeenschap hebben hierin gepartiicpeerd in het verleden maar zich dit jaar nog niet allemaal aangemeld.
• BROEM-cursus (gemeente, VVN, rijscholen): Bij de cursus van BROEM krijgt de oudere automobilist tijdens een rit in de eigen auto, met een erkende rijinstructeur of CBR-examinator, een deskundig advies over zijn of haar rijstijl. Ook een e-bike training is mogelijk.
• Verkeersbrigadiers (politie): In Kampen nemen twaalf basisscholen deel aan dit project. Ruim 200 leerlingen van groep 8 krijgen een opleiding en aanstelling van een jaar. Zestien oversteekplaatsen worden verdeeld over de betrokken scholen.

Vanuit de cabine zien wat een vrachtwagenchauffeur wel en niet ziet.

Veilig op Weg in ’s-Heerenbroek
Half december hebben leerlingen van de Prinses Julianaschool de les ’Veilig op Weg’ gevolgd. Daarvoor kwam een speciale vrachtwagen (met bemanning) van SUEZ Nederland naar ’s-Heerenbroek. Het afval- en recyclingbedrijf ondersteunt daarmee het project en ”neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid”, aldus algemeen directeur Wieger Droogh. De vrachtwagenchauffeurs, die gekomen waren, gaven voorlichting over de gevaren van vrachtwagens aan de groepen 5/6 en 7/8. De leerlingen konden zelf vanuit de cabine zien wat je niet ziet door de dode hoek. Als vuistregels werd ze ingeprent “blijf rechts, ruim achter een vrachtauto en houd tenminste drie meter afstand”. Door de opengewerkte zijkanten van de inzamelwagen, konden de kinderen meteen ook zien wat er binnen in de inzamelwagen gebeurt.
’Veilig op Weg’ is een lesprogramma van VVN (Veilig Verkeer Nederland) en TLN (Transport en Logistiek Nederland) om de bewustwording van kinderen in het verkeer te vergroten. Als ambassadeur van ’Veilig op Weg’ bezoekt SUEZ jaarlijks zo’n 250 basisscholen in heel Nederland. Ieder jaar zijn er in het verkeer een aantal ongelukken in de dode hoek te betreuren. Vooral kinderen en scholieren blijven een kwetsbare groep in het verkeer.

Groep 7/8 van de Prinses Julianaschool voor de vrachtwagen van SUEZ.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x