Leerlingen Pieter Zandt denken mee over duurzame energietoekomst

Leerlingen Pieter Zandt denken mee over duurzame energietoekomst

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Interactief competitief project met gemeente en Natuur & Milieu

”Hoe kunnen inwoners en gemeente Kampen samen het meest effectief toewerken naar een 100% duurzame energievoorziening in 2050?” Over deze vraag hebben vier HAVO3- en VWO3-klassen van de Pieter Zandt Scholengemeenschap zich gebogen. Als adviesbureaus zijn ze een hele week aan het werk geweest voor de gemeente als zogenaamde opdrachtgever. Afgelopen vrijdag werden de adviezen gepresenteerd en werd er een winnaar gekozen. Dit was de afsluiting van het educatieve project ’Adviseurs van de Toekomst’ van Natuur & Milieu Overijssel.

Energieopgave en participatie
Stichting Natuur en Milieu organiseert het project om jongeren in aanraking te brengen met het werkveld van overheden, bedrijven en energie (of water). Gemeente Kampen werkte mee om burgerparticipatie te bevorderen. Naast de in de opdracht gestelde vraag, buigt de gemeente zich over vragen als ”Hoe kan de gemeente haar inwoners stimuleren actief te participeren in de energietransitie?” De leerlingen hadden zich gegroepeerd in vier adviesbureaus die vorige week maandag op het stadhuis waren verwelkomd door wethouder Veldhoen. De hele week hadden ze vervolgens aan het project gewerkt om een advies uit te werken dat vrijdag op een markt in zalencentrum De Leuke Hanzestad moest worden gepresenteerd en aangeprezen. Ze kregen alle medewerking van de gemeente. Maaike van der Veen, werkzaam voor Ruimtelijke Ontwikkeling, vertelt glimlachend hoe sommige leerlingen tot diep in de avond hadden doorgewerkt. Burgemeester Koelewijn merkte op ”op één dag meer vragen gekregen te hebben dan in tien jaar Kampen.”

Adviesbureau KWAK

Greenenergie winnaar
Groen. Dat was de rode draad, beter gezegd kleur, die door alle projecten liep. Greenenergie won in de finale van 3Vb met haar goed onderbouwde verhaal, originele ideeën en de vormgeving en presentatie waaraan veel aandacht was besteed. De leerlingen hadden de volgende vier adviesbureaus met bijbehorende missie opgezet.
• Het bedrijf Greenenergie doet ”een oproep aan Kamper inwoners en gemeenteraad om deel te nemen aan het streven naar 100% duurzame energie in 2050 middels zonnepanelen, windmolens, waterturbines etc.”
3Vb wijst erop dat ons aardgas binnenkort op is. ”Besparing is dus noodzakelijk! Inwoners dienen overtuigd te worden van de noodzaak van energietransitie.”
KWAK (Kwalitatief Werkend Adviesbureau Kampen) concludeert ”dat er teveel milieuvervuiling is in ons land.” Samen met gemeente Kampen willen ze 100% duurzaam gaan leven.
TransEnergy geeft ”de informatie die u nodig hebt over energievragen.” Op basis van nieuwe technieken geven ze advies hoe de wereld te veranderen.

De jury bestond uit burgemeester Koelewijn (voorzitter), wethouder Veldhoen, ambtenaren Jaap Vosselman (milieu- en energieadviseur) en Amber Hes (communicatie- en participatieadviseur) en directeur Onderwijs Jan Kettelarij van Pieter Zandt. Veldhoen verzekerde dat de gemeente met aandacht zal kijken naar de ingediende plannen: ”Tussen alle creatieve ideeën zitten pareltjes die we verder kunnen uitwerken en hopelijk toe kunnen passen.” Zo werd een intensief project na een week gedreven afgesloten. Het had de leerlingen verre van ontbroken aan (groene) energie.

Het adviesbureau" Greenenergie" wint de competitie van Adviseurs van de Toekomst.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x