Iedereen leek afscheid te nemen van Hans Schoorlemmer

Iedereen leek afscheid te nemen van Hans Schoorlemmer

Kerk, Nieuws 0 Comment

Pastoraal werker verruilt Buitenkerk voor Dominicanenklooster

De Buitenkerk was voller dan met Kerstmis. Er was goed gevolg gegeven aan de oproep om met zijn allen afscheid te nemen van pastor Hans Schoorlemmer. Vorige week zondag, 29 januari, ging hij voor het laatst voor in de Buitenkerk, in een eucharistieviering samen met pastoor Hans Boogers. Het gehele pastorale team van de parochie Thomas a Kempis was aanwezig, naast dominee Van Noort en burgemeester Koelewijn, die een kort afscheidswoord sprak. Afgelopen vrijdag is Schoorlemmer aangetreden in het Domincanenklooster in Zwolle.

De drie koren, die de Buitenkerk kent, verzorgden samen de afscheidsdienst.

Drie koren
Thijs Bont, voorzitter van de locatieraad Kampen, verwelkomde iedereen en schatte het aantal aanwezigen op 600 die allen dankzij de aangesleepte stoelen een plaats vonden. Korte toespraken werden gehouden door de vicevoorzitter van het parochiebestuur, Jo Kleinmeulman, en de burgemeester van Kampen, Bort Koelewijn. Met de Hanzedagen voor de deur, die het thema verbinden dragen, kon Koelewijn niet anders dan benadrukken welk een groot verbinder Schoorlemmer zich heeft getoond. Dat werd op geestelijk vlak gesymboliseerd in de aanwezigheid van dominee Van Noort met wie Schoorlemmer enkele malen per jaar oecumenische vieringen organiseerde, afwisselend in de Buiten- en de Burgwalkerk. Het Buitenkerkkoor onder leiding van Bram Gordijn (foto hierboven) was samengesteld uit leden uit Kampen, IJsselmuiden en Hasselt. Ook jongerenkoor Hykanon onder leiding van Janet van Gaalen-Schouten (foto hieronder) gaf acte de presence. Zij hadden Schoorlemmer recent al bedankt voor zijn grote inzet na afloop van de Top 2000 Afterparty (zie onderaan). Een onverwachts koor werd gevormd door het pastorale team dat Schoorlemmer toezongen met een eigen gemaakte tekst op een bekend nummer.

De kinderen zwaaiden pastor Schoorlemmer op hun manier uit.

Thomas a Kempis
Over drie maanden zou Schoorlemmer twintig jaar in Kampen, IJsselmuiden en Hasselt gediend hebben. Een vacature in het Dominicanenklooster in Zwolle stak daar een stokje voor. Maar ook het feit dat de parochie Kampen-IJsselmuiden-Hasselt flink is uitgedijd. In 2010 ging ze op in de parochie Thomas a Kempis en de samenwerking met de Norbertusparochie in Flevoland (sinds 2013) en met de parochie H. Christoffel in Steenwijkerland (sinds 2016) neemt ook toe, niet in de eerste plaats door financiële krapte maar gedwongen door personele krapte. Het pastorale team van zes personen bedient nu achttien kerkplekken en dat begon te vreten aan Schoorlemmer. Op elke tijd en plaats bleef hij echter zijn herderlijke boodschap verkondigen, soms met een kwinkslag maar ook met woorden die tot nadenken zetten. Met de Kerstnachtdienst nodigde hij van harte iedereen ter communie uit maar deed men dat uit verplichting, dan mocht men blijven zitten. Zo gaf hij tijdens zijn afscheidsmis bij het uitspreken van de geloofsbelijdenis aan dat men zich zo vrij moest voelen om niet te gaan staan als men ermee niet instemde. De kinderen van de kindernevendienst waren zo vrij geweest om hem uit te zwaaien met verfhanden.

Pastor Hans Schoorlemmer zegt samen met zijn vrouw de parochianen gedag.

St. Thomas van Aquino
Met zijn vertrek naar het rectoraat van het Domincanenklooster keert Schoorlemmer (63) terug naar een besloten gemeenschap, die echter wel mensen uit de hele regio trekt. Een rectoraat is een zelfstandige groep of kerk die door hun band met het bisdom de rechten van een parochie heeft. De rector (prior) heeft de functie van pastoor en Schoorlemmer zal daar vergelijkbare werkzaamheden doen als voorheen, zij het met minder uren en voortaan op één plek. Hij kijkt ernaar uit zoals het pastorale werk hem letterlijk van kinds af aan al aangetrokken heeft. Hij vertrekt als een dankbaar persoon voor zijn tijd in Kampen en omliggende parochies. Na een lange en mooie afscheidsdienst kreeg Schoorlemmer, samen met zijn vrouw, een cheque uitgereikt van ingezamelde giften voor zijn gewenste voetreis door Italië. Een schier oneindige rij schudde hem tenslotte de hand en in twee hoeken van de Buitenkerk stonden vrijwilligers met koffie en thee klaar stonden. Pastor Hans Schoorlemmer heeft afscheid genomen als dankbaar mens. En vele parochianen met hem.

Een volle kerk tijdens de afscheidsdienst van pastor Hans Schoorlemmer.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x