Kampen neemt in groten getale afscheid van beheerders kinderboerderij

Kampen neemt in groten getale afscheid van beheerders kinderboerderij

Nieuws 0 Comment

Hanjo komt nu nòòit meer bij Cantecleer

”Wat een mensen, wat een drukte!” klonk het zaterdagmiddag verrast bij kinderboerderij Cantecleer. Het afscheidsfeest van Hanjo en Betty IJkhout werd goed bezocht. Het beheerdersechtpaar legt na 33 jaar het werk neer. De nieuwe beheerder is ingewerkt. Voor het laatst stond de familie IJkhout in het middelpunt van de belangstelling. Om zijn opvolger niet in de weg te lopen, heeft Hanjo zich voorgenomen zich niet meer te vertonen op de kinderboerderij.

Massaal
Jong en oud, rijk en arm, uit de politiek en uit de samenleving, met en zonder beperking, dames en heren, jongens en meisjes. Een dwarsdoorsnede van de Kamper samenleving verscheen op het afscheidsfeest van de IJkhouts. Tekenend voor hoe Hanjo altijd klaar heeft gestaan voor de hele samenleving. Diverse senioren verzorgen bij Cantecleer hun groentetuintje. Voor kinderen is het altijd feest met de dieren of zelfs een rondritje op de huifkar zonder huif. Nu was er een groot feest voor Hanjo, Betty en hun dochter georganiseerd. Met een goed verzorgde catering en muzikale intermezzo’s door een gezelschap van Quintus.
Het drietal dat centraal stond, kwam handen tekort maar de sfeer was ontspannen en het weer deed ook zijn best met af en toe een zonnetje. Burgemeester Koelewijn kwam ook even langs en prees de echtelieden IJkhout met hun prestatie om ”aan elke dag schoonheid te geven.” In een korte toespraak haalde hij Hans Houkema aan, die op de hem gebruikelijke dichterlijke wijze afscheid nam.

In een lange rij wacht Kampen om afscheid te nemen van 'hun' kinderboerderijbeheerder(s).

Gedicht
Koelewijn schetste hoe ”Hanjo ook de schoonheid in mensen naar voren weet te halen. Hij heeft bovendien de natuur weer dichterbij de mensen gebracht.” Tenslotte merkte de burgervader dichterlijk op hoe de kinderen bij Cantecleer kunnen ”maaien, zaaien en aaien”. Hij schonk de IJkhouts een Stadsbankje met daarin gegraveerd het toepasselijke motto: ”Ik loop het verleden uit en de toekomst in”. Om het bankje toekomstbestendig te maken, gaf Koelewijn er een zacht zitkussen bij. Hij haalde de woorden van Hans Houkema aan die Hanjo de ”beste/belangrijkste boer van het Noordelijk halfrond” noemt.
Houkema kent Hanjo nog van zijn schooltijd toen hij als leraar met zijn klas regelmatig ”bijzondere bezoeken” bracht aan de kinderboerderij. ”Hanjo heeft charisma maar gebruikt dat niet,” zo sprak de man die ook waardeert dat Hanjo ”stiekem” de werkgroep Zwartendjk steunt. Hij overhandigde een persoonlijke uitnodiging in de vorm van een gedicht dat hier onderaan vermeld staat. Maandag begint het nieuwe beheerdersechtpaar en zal de spanning stijgen. Zou het Hanjo werkelijk lukken om na 33 jaar op zijn lauweren te rusten?

Burgemeester Koelewijn (rechts) spreekt kort familie IJkhout toe (links).

Zie ook:
Beheerdersechtpaar Cantecleer ontvangt Groene Lintje (2018)
Hanjo’s Voedselbos mag er komen (2017)
Voetreiziger langs teloorgegaan landschap (2016)
Kippenlease 2.0 (2015)

Kampen, 15 september 2018

Een nieuwe koers,
Onze boer Hanjo en zijn Betty
niet meer op de boerderij....
Nieuwe fase aan de IJsselkade
Schepen schuiven daar voorbij.

Een van die schepen lonkt naar jullie:
In de lente volgend jaar
worden jullie door ons uitgenodigd.
Picknick mee en zeilen maar!

Met de zeepunter naar de delta
zeearend, baardman en karekiet
zijn dan ook in voorjaarsstemming
in dat prachtige gebied.

Reni en Hans Houkema
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x