Hilde en Cor willen traditie met koperen stembus herinvoeren

Hilde en Cor willen traditie met koperen stembus herinvoeren

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

Gemeenteraad uitgezwaaid en vertrekkende raadsleden onderscheiden

Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn, treedt er een nieuwe gemeenteraad aan. Dinsdagavond werd afscheid genomen van de huidige raadsleden. Sommigen keren terug en anderen vertrekken definitief. Deze werden met woorden en bloemen in het zonnetje gezet. Enkele langzittende raadsleden werden gedecoreerd. Donderdagavond worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Palland-Mulder en Adema verrasten met een afscheidswens in de vorm van een koperen stembus die weer gebruikt zou moeten worden.

Koninklijke onderscheidingen
Veertien raadsleden keren niet terug in de nieuwe gemeenteraad. In een uitverkochte raadszaal werden zij toegesproken door burgemeester Koelewijn. Ieder kreeg een tegeltje met woorden die persoonlijk toegesneden waren. Ook kregen ze een bos bloemen die menig mannelijk vertrekkend raadslid direct doorgaf aan zijn vrouw. Bort Koelewijn maakte er een hele show van en probeerde als een cabareteske stadsdichter ieder toe te spreken. De waardering naar de raadsleden toe en de onderscheidingen waren echter heel serieus.
Wim van der Linde (SGP) en Hilde Palland-Mulder (CDA) werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van der Linde heeft drie raadsperiodes in de gemeenteraad gezeten en daarnaast in diverse commissie, soms als voorzitter waarmee hij ook lid was van het presidium. Ook Palland-Mulder heeft drie periodes zitting gehad in de gemeenteraad, diverse commissies en zij is tien jaar fractievoorzitter geweest voor het CDA.

Het tegeltje dat Jennemarieke Steenbeek (CU) kreeg bij haar afscheid van de raad.

Kamper onderscheidingen
Andre Klumpje en Cor Adema kregen de Gouden Erepenning van gemeente Kampen. Klumpje is ruim 22 jaar actief geweest als raadslid voor de ChristenUnie. Hij begon in IJsselmuiden toen dat nog een zelfstandige gemeente was. Klumpje heeft in diverse commissies gezeten, is vicevoorzitter geweest in het provinciaal bestuur van de CU evenals commandant dijkwacht bij het Waterschap en ambassadeur van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Hij bedankte de mensen om hem heen en ”onze Heer en Heiland”, zonder wie hij het allemaal niet had gepresteerd. Meer vertrekkende raadsleden bedankten hun fractiegenoten, familie, gemeentemedewerkers en “onze Schepper”. Klumpje waarschuwde de nieuwe raadsleden voor de tijdsinvestering die het raadslidmaatschap kost. Adema is het langstzittende raadslid in gemeente Kampen. Sinds 1978 is hij, met enkele onderbrekingen, actief voor het CDA als raadslid en ruim een jaar als wethouder. Hij onderneemt allerlei activiteiten om ”zijn” Kampen op de kaart te zetten, als stadsgids, als ambassadeur van IJsseldelta en in diverse besturen. Voor Kamper Nieuws heeft hij als gastredacteur opgetreden en nog immer staat hij de redactie bij met raad en daad op historisch vlak.

Koperen stembus
Cor Adema was zichtbaar verguld met de Gouden Erepenning en het daarop afgedrukte correcte stadswapen deed hem goed. Dat stadswapen staat ook afgedrukt in de koperen bus die hij tevoorschijn toverde. Mede namens hem vertelde Hilde Palland-Mulder dat ze het beiden betreuren zoals tegenwoordig een stemming van de gemeenteraad op personen plaats vindt: ”De griffie haalt de papiertjes op en gaat ze achter gesloten deuren tellen.” Ze zouden graag zien dat het weer als vroeger gebeurt met een koperen stembus. De originele koperen stembus hebben ze niet kunnen achterhalen en lijkt verdwenen te zijn bij de verhuizing uit het oude Raadhuis. Daarom boden ze de burgemeester een nieuwe koperen stembus aan, gefabriceerd door Kamper ambachtslieden. Lokozink heeft de stembus gemaakt van gelakt rood koper en edelsmid Jelte Stil heeft het zilveren stadswapen aangebracht. De afmetingen van de stembus voldoen met een hoogte van 28cm en een doorsnede van 21 cm aan de gulden snede. Goed gemutst als Bort Koelewijn was, vroeg hij zich af of de koperen bus in de toekomst groen kleurt. Maar bovenal verzocht hij duidelijk te vermelden dat dit geen carbidbus is!

De Kamper CDA-fractie die donderdag van samenstelling zal wijzigen.

Zie ook:
Geen onvolkomenheden bij stembusgang en informateur benoemd
Uitslag verkiezingen gemeenteraad Kampen volgt landelijke trend

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x