Afzwaaiende wethouders krijgen lof en cartoon mee

Afzwaaiende wethouders krijgen lof en cartoon mee

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

Veldhoen, Spaan en Spijkerman nemen in drie sessies afscheid

Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn er drie wethouders die niet terugkeren in het nieuwe College van B&W. Dinsdag namen ze drie keer afscheid. Allereerst in een bijeenkomst met hun ambtenaren en in een bijeenkomst voor genodigden, waaronder familie. De dag eindigde met een receptie voor de Kamper inwoners. Burgemeester Koelewijn reikte aan eenieder bloemen, een cheque en een cartoon uit. Voor de cartoon had de burgervader een bij de persoon passend dier uitgezocht. Klik op onderstaande foto’s om ze uit te vergroten.

Cartoons
Sinds maandagavond de nieuwe wethouders zijn benoemd, was het drietal weer gewoon ’burger’. Aan een verzoek om een korte terugblik op hun wethouderschap te geven, is geen gehoor gegeven, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Niettemin werd er tijdens de bijeenkomsten vanzelfsprekend volop terug gekeken. Burgemeester Koelewijn had Gert Lok gevraagd een cartoon te tekenen met een dier dat symbool staat voor de desbetreffende ex-wethouder.

Marieke Spijkerman (VVD)
Bort Koelewijn sprak over ”dubbele gevoelens” tijdens de middagbijeenkomst. Het was een ”mooie tijd” geweest, waarin Martin Ekker de eerste jaren van de afgelopen raadsperiode wethouder was voordat Spijkerman hem een jaar geleden opvolgde. De samenwerking was ”soepel” verlopen en Koelewijn ”heeft er geen kind aan gehad”. Spijkerman prees hij om haar rust en zekere terughoudendheid maar tegelijk handelde ze met overtuiging. De burgemeester vergeleek haar met een pauw. Hij verhaalde de Griekse mythologie waarin uiteindelijk de oppergod Zeus de 1000 ogen van Argus aan een pauw gaf. Zo ziet ook Spijkerman alles maar tevens kan ze pronken als een pauw. Onvermijdelijk kwamen haar rode krullen ter sprake waar ze ”elke morgen maar een hand doorheen hoeft te halen om ze op te steken”, zei Koelewijn met knipogende jaloezie.
Voor twee voorbeelden van haar activiteiten zie:
Wethouder leest leerlingen voor
Certificaten uitgereikt aan taalcoaches

Marieke Spijkerman krijgt een cartoon mee die haar als pauw voorstelt.

Eibert Spaan (SGP)
De aanwezigheid van schoonouders, vrouw en kinderen van Spaan waardeerde Koelewijn. Hij prees Spaan om zijn rust en als man van overzicht die zich snel in wist te lezen op dossiers. Omdat hij van reizen houdt, kreeg hij een reischeque en plaagde Chantal van Ommen (bestuurssecretariaat) hem door Spaan een grote sombrero en kleurrijke zonnebril op te zetten. Spaan zelf sprak over een mooie periode met af en toe wat spannende momenten zoals in het begin de wekelijkse persconferentie. Hij sluit af met dezelfde woorden als waarmee Bach zijn composities ondertekende, zoals partijgenoot Van de Bosch schetste: Soli Deo Gloria (Alleen aan God de Eer). Koelewijn vergeleek hem met een uil om diens scherpe gezichtsvermogen en de grote hoek waarin een uil de nek kan draaien om om zich heen te kijken.
Voor twee voorbeelden van zijn activiteiten zie:
Nieuwe start wijkcentrum
Felicitaties voor Hoornbeeck College

Eibert Spaan krijgt een cartoon mee die hem als uil voorstelt.

Gerrit Jan Veldhoen (CU)
Na twee raadsperiodes in Kampen houdt Veldhoen het voor gezien en geeft het stokje in de coalitie door. Koelewijn memoreerde hoe Veldhoen was begonnen in een tijd van groei die omsloeg naar crisis. Veldhoen werd geprezen voor zijn visie waarin voor pessimisme geen plaats was (”we gaan ervoor en we zien wel hoe ver we komen”). ”Het complexe gronddossier maakte hij zich eigen,” sprak Koelewijn, ”en al meanderend wist hij dossiers tot een einde te brengen.” De burgemeester vergeleek hem om die reden met een forel. Veldhoen kreeg een ’tewaterbon’ en een boot om straks op het Reevediep te kunnen varen. De ex-wethouder had inderdaad verwacht dat deze middag over hen de loftrompet zou worden gestoken en zelf stak hij de loftrompet over zijn vrouw Dickie voor haar toewijding. Zij vergezelde hem tevens regelmatig bij bezoeken aan jubilarissen. Zie het eerste van de twee verslagen van voor Veldhoen illustratieve activiteiten:
”Bij de eerste kus klikte het meteen”
Fietspad Kamperstraatweg geopend

Gerrit Jan Veldhoen krijgt een boot en een cartoon mee die hem als forel voorstelt.

Open toekomst
Op een veel gestelde vraag de afgelopen tijd, wat ze gaan doen, kan het drietal geen antwoord geven. Spaan had voorheen een commerciële functie in het bedrijfsleven maar heeft eerder aangegeven dat het openbaar bestuur hem ”goed bevallen” is. Veldhoen was voor zijn komst naar Kampen wethouder in Oldebroek en is na 20 jaar openbaar bestuur daarover nog steeds enthousiast. Burgemeesterambities heeft hij al lang geleden laten varen en gewezen op de vrijgekomen burgemeesterspost bij buurgemeente Oldebroek, antwoordt hij lachend: ”Je moet nooit terugkeren op het oude nest.” Met zijn vertrek uit de Kamper politiek valt op het Reevedossier een gat want zijn rechterhand Auke Schippers is wethouder in Hattem geworden. Spijkerman haalde tenslotte Geert Meijering aan, die als enige terugkeert in het nieuwe college van B&W en ze wenst hem veel succes. Ze zoekt nog naar een invulling van de vrijgekomen tijd voor haar maar Spijkerman geeft wel aan terug te keren in de gemeenteraad: ”Jullie zullen mij terugzien. In de oppositie!”

Gemeentesercetaris Jan Goedegebure met zijn vrouw zitten naast de burgemeester en Dickie en Gerrit Jan Veldhoen.

Zie ook:
Nieuwe wethouders benoemd en akkoord besproken
Nieuwe coalitie CU-GBK-GL-CDA beklonken

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x