Blauwe team wint Afvalrace van Telekids (video)

Blauwe team wint Afvalrace van Telekids (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Kamper jeugd raast door binnenstad en over zwerfvuilstormbaan

Het Van Heutszplein was afgelopen zaterdag het toneel van een spannende finale. Waarvoor een paar keer geoefend werd want het speelde zich af voor de camera’s van RTL. Binnen het programma Telekids wordt al seizoenenlang de Afvalrace gespeeld onder het motto ”Hou ’t Schoon”. Het educatieve vermaak speelde zich ditmaal af in Kampen en komt in het najaar op televisie.

Onbewust bewust
Voor het vijfde seizoen van ”Hou ’t Schoon – de Afvalrace” togen de programmamakers naar het noorden en oosten van het land en zo kwam Kampen in beeld. BazarMedia, de uitvoerend producent, benaderde de gemeente. De reinigingsdienst werkte graag mee en kon voor de kosten de zwerfafvalvergoeding van het Rijk aanwenden.
Bij de spelshow worden de kinderen spelenderwijs onbewust bewust gemaakt van (zwerf)afval en een schone leefomgeving. De presentatoren Rubin en Pauline moedigden de kinderen volop aan samen met het publiek. Achter de hekken stond het publiek niet rijen dik. Er was deze zaterdagmiddag weer veel meer te doen in de binnenstad zoals het grootse Korenfestival van het KCZB.

's Middags werden er voor ”Hou ’t Schoon – de Afvalrace” opdrachten in de binnenstad uitgevoerd.

Binnenstadhectiek
Zoals er 90 koren meededen op 12 locaties in de binnenstad, zo deden er ook 90 kinderen mee aan de Afvalrace. Onder een stralende zon wemelde het tussen het winkelend publiek, het podium op de Plantage en de kraampjes in de Oudestraat van rondzoekende koorleden en rondrennende kinderen plus dito medewerkers van BazarMedia.
In vier rondes werd het een echte afvalrace. In groepjes van vijf moest eerst een som opgelost worden en vervolgens afval in de juiste bak gedeponeerd worden. De snelste groepjes gingen door en zo begon letterlijk een afvalrace. Uiteindelijk bleven er twee teams met ieder drie kinderen over voor de zinderende finale op het Van Heutszplein dat al tijdig was afgezet.

Zo snel mogelijk moest afval over de Zwerfvuilstormbaan worden gebracht.

Zwerfvuilstormbaan
Wethouder Van der Sluis zou achteraf de prijzen uitreiken en vooraf de start vlaggen (zie Twitter). ”Je moet als wethouder echt van alle markten thuis zijn,” verzuchtte hij met een brede lach. Alle kinderen kregen een groot stuk afval in de vorm van een opblaasbare chipszak, colablikje en melkflesje. Het blauwe team met Marco, Jada en Meldja wonnen de hoofdprijs: vlogles van de bekende vlogger Gio! Voor het oranje team met RosaJulia, Eleena en Millau restte een zeer eervolle tweede plaats.
”Er zijn leuke prijzen beschikbaar gesteld door het Kamper bedrijfsleven,” merkte de opnameleider op zoals vrijkaartjes voor de Ski-inn in Dronten, het Speelgoedkabinet in Kampen en twee heerlijke koeken bij Bakker Bart.

Bij de gemeentequiz moesten lokale vragen over afval beantwoord worden.

Extra’s
Deze prijzen waren bestemd voor de gemeentequiz die buiten de camera’s als aanvulling op het evenement wordt georganiseerd. Naast de grote, opblaasbare hindernisbaan stonden medewerkers van de reinigingsdienst met vragen over allerlei lokale afvalkwesties, van klein tot groot.
Tenslotte biedt BazarMedia in het najaar nog een ”leuke, digitale les aan” die gespeeld kan worden in de klas. De kinderen waren afkomstig van verschillende scholen in de gemeente. De producent had alle scholen benaderd, een wervingsfilmpje verspreid (zie onderaan) en ouders konden hun kinderen opgeven.
In september worden de uitzenddata van RTL Telekids bekend. Het Van Heutszplein bleef uiteindelijk verlaten achter. En schoon.Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top