Gemeente en aannemer parkeerdek komen tot akkoord

Gemeente en aannemer parkeerdek komen tot akkoord

Nieuws 0 Comment

Arbeidsinspectie stopte bouw omstreden parkeergarage onterecht

De bouw van het parkeerdek aan de Noordweg kwam met de nodige vertraging tot stand. Nadat de gemeente vooraf slecht communiceerde met de omwonenden, werd de bouw eerst stil gelegd door buitensporige trillingen en vervolgens door kotsmisselijke werknemers – letterlijk. De arbeidsinspectie legde echter te snel de bouw stil volgens de rechter. Dat compliceert de schadeclaim van gemeente naar aannemer toe maar ze zijn toch tot een vergelijk gekomen.

Arbeidsinspectie
Het ministerie van SZW eiste in april 2017 dat de bouw van het parkeerdek tegenover de Buitenhaven werd stil gelegd. Dit nadat tijdens het heien in januari ernstig ziek waren geworden op de plek waar vroeger vlakbij een gasfabriek heeft gestaan. De gemeente tekende in juli beroep aan tegen het oordeel dat de Arbowet overtreden zou zijn.
Gemeente en aannemer namen wel maatregelen waarop de bouwstop in december werd opgeheven en een jaar later het parkeerdek werd opgeleverd en weer later feestelijk geopend. In maart 2019 werd de gemeente deels in het gelijk gesteld door het ministerie. Echter niet op een aantal evidente punten waarop een gang naar de rechtbank volgde. Die stelde de gemeente vorige maand in het gelijk.
Wethouder Geert Meijering is “heel blij” met de uitspraak. Hij stelt dat “met deze uitspraak de rechter zegt dat de inspectie over één nacht ijs is gegaan. Vanaf het eerste bericht van de inspectie SZW hebben wij gevraagd om objectieve, controleerbare informatie. Die ontvingen wij niet, ondanks herhaalde verzoeken en het indienen van een bezwaarschrift”.

De vervuilde grond wordt gesaneerd.

Aannemer
Voor de geleden schade door de vertraging eist aannemer Hegeman een vergoeding. De afgelopen twee jaar is onderzocht wie verantwoordelijk, en dus aansprakelijk, is voor de vertraging. Met name over de stagnatiekosten door de stillegging op last van de Inspectie is lang gediscussieerd met de aannemer. Uiteindelijk hebben de gesprekken geleid tot een overeenkomst.
De gemeente vergoedt €615.000 aan de aannemer van de totale claim €750.000. Ze onderzoekt nog in hoeverre dit te verhalen is op de Inspectie. De grote som geld wordt uit de post ’onvoorziene algemene middelen’ gehaald. Mits de gemeenteraad akkoord gaat en het college niet terug stuurt naar de onderhandelingstafel.
Over de scheuren en lekkage in het bovendek, die na oplevering en ingebruikname ontstonden, hebben beide partijen ook overeenstemming bereikt. De conclusie luidt dat het bovendek te weinig krimpwapening bevatte. Een verantwoordelijke hiervoor aanwijzen, zou weer een puzzel worden. Er zal een nieuwe coating aangebracht worden à €250.000. Dit komt bovenop de hiervoor genoemde zes ton.
Ondanks alles is Meijering nog steeds blij met de ”opgeruimde parkeerplaats” en de ”aanwinst voor de omgeving”.

Na het storten van beton wordt de vrachtwagen gereinigd.

Zie ook:
Parkeerdekperikelen (dossier)
Rhododendrons verraden gemeente (Prikje)
Gemeente overtrad Arbowet bij bouw parkeerdek

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x