Bach’s cantate 106 centraal bij viering Allerzielen in Lutherse Kerk

Bach’s cantate 106 centraal bij viering Allerzielen in Lutherse Kerk

Kerk, Nieuws 0 Comment

Week van activiteiten bij Lutherse en Vrijzinnige denkers ’De Verrekijkers’


Terwijl gisteren in de Protestantse kerken Dankdag voor Gewas en Arbeid werd gevierd, stonden in de Rooms-Katholieke Kerk alle heiligen centraal die vereerd en herdacht worden op Allerheiligen. Vandaag, donderdag 2 november, herdenkt de RK Kerk met Allerzielen de overledenen van het afgelopen jaar. In de Lutherse Kerk wordt muzikaal stil gestaan bij Allerzielen door ’De Verrekijkers’. Zondagmiddag komt musicus Joris Vincken spreken in de Lutherse Kerk en volgende week dinsdag start bij ’De Verrekijkers’ een boekbespreking van ‘Leegte achter de dingen’.

Met ‘Allerzielen’ gestorven dierbaren gedenken
Jaarlijks staan ’De Verrekijkers’, volgens oud en hartverwarmend gebruik, met nadruk stil te staan bij de dierbaren die ons dit jaar ontvallen zijn. Dit jaar zal de herdenking in het teken staan in van Cantate 106, het stuk dat Bach heeft geschreven voor dit moment van herdenking. De avond wordt geleid door drs. Coos Visser en Rinus van Warven. Theologe Visser vertelt dat ”Cantate 106 traditioneel twee namen heeft: ’Actus Tragicus’ en ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’, waarmee de cantate begint. Een wonderlijke tekst, op het eerste gezicht, om voor te leggen aan rouwenden. Hoezo was dit moment van overlijden het allerbeste moment? In Bach’s wereld is het antwoord op deze vraag volkomen duidelijk en vooral troostrijk getoonzet.” Zij heet alle nabestaanden van harte welkom om ”de geliefde naam nogmaals te horen noemen, een kaarsje te branden en mee te gaan in de cantate.“ De avond wordt gehouden in de Lutherse Kerk (Burgwal 85) en begint om 20u00. De toegang bedraagt €5 en aanmelding is gewenst via info@RinusvanWarven.nl.

De Lutherse Kerk aan de overzijde van de Burgel (Burgwal 85),

‘Mijn hart heeft geen haast’
De musicus, schrijver, programmeur en inspirator Joris Vincken doet zondagmiddag een boekje open over zijn leven en zijn levensfilosofie. Op uitnodiging van ’De Rode Draad’, een werkgroep binnen ’De Verrekijkers’, komt hij om 15u naar de Lutherse Kerk. Vincken trok zich bijna tien jaar terug in een spirituele gemeenschap waar hij ontdekte hoezeer de weg naar binnen nog steeds weg was van zichzelf. Hij had niets dan prachtige illusies gevonden en voelde zich alleen en verloren. Vincken raakte in een diepe depressie – tot de dag dat er niets meer veranderde. Sinds dat moment was er ook geen zoektocht meer. Wat hij werkelijk zocht, is wat hij altijd al is geweest. Sinds die dag heeft zijn hart geen haast meer.
In zijn woorden: ”Er is niets mis met ons, al horen we doorlopend iets anders. Misschien denk je nog zoveel te moeten leren, te ontwikkelen en te moeten overwinnen. Nog zekerder, liefdevoller en krachtiger te kunnen worden. Dit boek prikt door die illusie heen. Geen haar zit op de verkeerde plek, geen gedachte is zonder reden. Je bent perfect, exact zoals je nu bent.” De toegang bedraagt €7,50 en aanmelden kan op bovenstaand e-mailadres van Rinus van Warven.

Zoektocht naar een betekenisvol leven
Te beginnen op dinsdag 7 november bespreekt Anneke van der Velde, voorganger van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder, het boek ‘Leegte achter de dingen’. Hoe geef je betekenis aan je leven, aan je werk, aan je relaties? ”Steeds meer mensen denken na over hoe zij hun eigen leven meer betekenis kunnen geven”, aldus de voorganger. In het boek vertelt Claartje Kruijff hoe ze zich, na jaren gewerkte te hebben als consultant in Londen, realiseerde dat ze diepgang in haar bestaan miste. Ze besloot van de zoektocht naar de zin van het leven haar beroep te maken. Ze werd theoloog en predikant in de Dominicus Kerk te Amsterdam. In haar boek geeft zij een persoonlijk antwoord op belangrijke levensvragen. Na de eerste avond in gebouw ’De Levensbron’ (Vloeddijk 62) volgen er nog bijeenkomsten op de dinsdagen 23 januari en op 6 maart. Elke avond duurt van 20u00 tot 21u30 en de kosten bedragen €2,50 (incl. koffie of thee). Aanmelding bij Anneke van der Velden is gewenst op e-mailadres veld5834@planet.nl.

Het boek dat besproken wordt door Anneke van der Velde.

Samenwerkingsverband ’De Verrekijkers’
Tussen de Evangelisch Lutherse Gemeente (Kampen) en de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder krijgt deze samenwerking ieder jaar meer vorm en inhoud. Dit komt tot uiting in het gezamenlijk programma voor belangstellenden in verdieping. Muziek, beeldende kunst, meditatie, filosofie, boekbesprekingen, diverse lezingen en ‘de Bijbel in twee jaar’, met als hoogtepunten dit jaar een TOP-2000 viering en de ‘Passion editie Kampen’. Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst, zo licht de organisatie toe. In haar houding proberen ze betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek. Feitelijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen stellen zich vragen als: Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?

Tijdens Allerzielen steekt men graag een kaarsje op voor de dierbare overledenen.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x