Kampen draagt bij aan Romeinenweek 2020 (video)

Kampen draagt bij aan Romeinenweek 2020 (video)

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

cultuurZIEN volgt archeologische vondst amfoor in Oudestraat

Dit jaar ging de Romeinenweek digitaal. Archeologie stond centraal. Het themadossier is nog steeds te bekijken, zoals ook de bijdrage uit Kampen van cultuurZIEN en haar partners. Onder de titel ’De reis van een amfoor’ wordt een archeologische vondst gevolgd. Deze amfoor (kruik) kwam naar boven bij archeologisch onderzoek in de binnenstad. Op een speciale website licht cultuurZIEN de Romeinse ontdekking toe.

“Onder onze voeten liggen de resten van een wereldrijk”, zo vertellen de organisaties achter de Romeinenweek. Ze vervolgen: “Wapens, tempels, aardewerk en zelfs hele schepen: de Nederlands bodem is een schatkamer. Al die voorwerpen vertellen het verhaal van de Lage Landen in de Romeinse tijd.” Met historische schepen, zij het uit de Hanzetijd, heeft Kampen kennis gemaakt met de vondst van de IJsselkogge (zie onderaan).

cultuurZIEN vertelt over het archeologisch onderzoek in 1991 waarbij in de Kamper binnenstad scherven gevonden werden. Na reconstructie bleek het te gaan om een amfoor, een buikige kruik met twee oren, zoals die door de Romeinen en de oude Grieken werd gebruikt.
Theo van Mierlo, historicus en medewerker van het Stedelijk Museum Kampen, vertelt op de projectwebsite over de gevonden amfoor. Daarnaast werkte Bastiaan Postma mee van het Keramiek Atelier.

Van Mierlo vertelt ook over de reconstructie en er komen verwante onderwerpen aan bod zoals de Romeinse handelsroute en de Schervenberg in Rome. Voor jeugd en volwassenen staat er een kleurplaat en puzzel op de projectwebsite.
In de amfoor werd olijfolie of wijn vervoerd. De kruik zou dateren uit de dertiende eeuw en afkomstig zijn uit Spanje of Portugal. Hiermee start een reis in de tijd en een reis door Europa.

Zie ook:
De reis van een amfoor
Online Romeinenweek 2020
Laatste bezoek gemeentebestuur aan IJsselkogge


Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top