Boom van de Vrijheid geplant in Groene Hart (video)

Boom van de Vrijheid geplant in Groene Hart (video)

Gemeente, Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Nazaat Anne Frankboom onthuld als kleine herdenking Bevrijdingsdag

Onder bescheiden belangstelling is in een nog onontgonnen gebied van het Groene Hart een plaquette onthuld door Anne (11) en Anne (11). De gedenkplaat staat bij een nazaat van de Anna Frankboom in Amsterdam. ,,We planten letterlijk een stukje geschiedenis,’’ sprak locoburgemeester Jan Peter van der Sluis. De voorzitters van de 4 mei Comités Kampen en IJsselmuiden hielden een korte stilte.

Op 17 april 1945 werd Kampen bevrijd van de Tweede Wereldoorlog. Rum twee jaar tijdens de oorlog zat de joodse Anne Frank in het Achterhuis in Amsterdam ondergedoken. De natuur en haar verlangen naar vrijheid begonnen een steeds grotere rol te spelen. Vanuit het niet geblindeerde zolderraam kon Anne de lucht, de vogels en de kastanjeboom zien. In haar dagboek schrijft ze drie keer over de boom, de laatste keer op 13 mei 1944.

De voorzitters van de 4 mei Comités Kampen en IJsselmuiden.

De kastanjeboom (een witte paardenkastanje) stond in de binnentuin van perceel Keizersgracht 188 en was een van de oudste kastanjebomen in Amsterdam. Toen in 2005 bekend werd dat de boom ernstig ziek was, heeft de Anne Frank Stichting, met toestemming van de eigenaar, kastanjes laten rapen en laten opkweken om te kunnen schenken aan andere locaties. De gemeente Kampen heeft een nazaat van deze kastanjeboom aangeschaft.

Anne Sleurink (11, groep 7, Het Stroomdal) en Anne Kater (11, groep 8, Mgr. Zwijsenschool) plantten samen met de wethouder symbolisch de Anne Frankboom. De ene Anna had een spreekbeurt gehouden over haar beroemde naamgenoot en de ander diens dagboek gelezen. Van der Sluis sprak over “een herdenkingsplek om even stil te staan bij wat we 76 jaar geleden achter ons hebben gelaten.” Hij hoopt dat “de boom ons allemaal overleeft en zo het verhaal doorvertelt.”

Zie ook:
Verspreid over gemeente eert Kampen oorlogsslachtoffers (2019)
Gevallenen WOII herdacht en bevrijding gevierd (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x