”Proeven kun je leren”

”Proeven kun je leren”

Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Culinaire fijnproeverij AnyWine thuis in thee, wijn en spijs

Met haar verfijnde smaalvermogen timmert Esther Meijer al jaren aan de weg. Onder de naam AnyWine heeft ze al vijftien jaar een wijn- en spijsproeverij. Daarnaast heeft ze cursussen verzorgd bij Librije, meegeschreven aan een wijnboek van Astrid Joosten en adviseert ze restaurants zoals Margreeth in Kampen. In IJsselmuiden heeft ze haar eigen proeflokaal.

Smaak krijgt woorden
Meijer heeft op diverse plaatsen in Nederland gewoond en zo ook in IJsselmuiden. Sinds drie jaar is de voormalige huisartsenpraktijk aan de Burgemeester van Engelenweg 124 haar uitvalsbasis. Meijer geeft wijn- en spijscursussen door het hele land. De ongebondenheid aan plaats is er in haar jeugd ingeslopen want het gezin verhuisde regelmatig als vader, die chefkok was, elders werd gevraagd. Een eigen proeflokaal is wel prettig want daar kan ze deelnemers ontvangen en evenementen organiseren, zoals de Aanschuiftafel.
Vinologe en theesommelier Meijer weet haar smaak in woorden om te zetten. Dat resulteerde in het verzorgen van cursussen bij de kook- en wijnschool van toprestaurant De Librije in Zwolle. Zelf heeft Meijer talloze cursussen gevolgd en niet alleen op het gebied van wijn en spijs. Ze is ook erkend theekenner en -proever oftewel theeoloog. Om verwarring te voorkomen draagt die expertise de naam theesommelier.

Leesvoer in het proeflokaal van Anywine in IJsselmuiden.

Gek op wijn
Als ghostwriter heeft Meijer in 2008 meegeschreven aan het boek ’Vrouwen gek op wijn (leren hoe het smaakt, weten wat je koopt)’ van Astrid Joosten en Thérèse Boer. Met dat ”praktische wijnboek” willen de schrijvers ”de wijnkeuze vergemakkelijken”. Naast de onvermijdelijke recepten komen in dat ”boek om van te smullen” (Delicious) bekende en minder bekende vrouwen aan het woord over hun wijnbeleving. Alleen vrouwen? Tja, de achterflap begint met de stelling dat ”vrouwen beter wijnproevers zijn dan mannen, is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken”.
Thee is ook culinair inzetbaar, volgens Meijer die haar smaakvermogen ook op dat gebied getraind heeft. ”Thee is nog een onontgonnen gebied,” aldus de gastvrouw die zich graag bezig houdt met theebereiding en het bottelen van wijn maar niet met het verbouwen van wijndruiven of theeplanten: ”Tuinieren is niet mijn hobby.”

Prioriteit in horeca
In haar proeflokaal organiseert AnyWine periodiek een Aanschuiftafel. Bij een driegangendiner worden bijpassende wijnen geschonken. Aan tafel legt Esther Meijer de wijn- en spijscombinatie uit.
Voor de restaurants Ratatouille (Harderwijk) en Ma Greet (onderdeel van Huize Margaretha – zie onderaan) heeft Meijer geadviseerd bij het opstellen van de wijnkaart. Volgens Meijer heeft Irene Bruins (ERF1) wel eens een melksommelier op haar erf gehad die adviseerde over de beste melk-spijscombinatie. Een (wijn)sommelier is werkzaam in de horeca als adviseur en een vinoloog is een gediplomeerd wijnkenner. Meijer is beide.
In de horecasector mist Meijer het geven van prioriteit aan trainingen voor gastvrijheid, productkennis en actieve verkoop. Zelf gaf ze in mei aandacht aan haar jubileum met de Mobiele Felicitatie Eenheid (zie onderaan). De volgende stap voor Meijer wordt een broodbakopleiding. De eigenaresse van AnyWine raakt niet uitgekeken op thee, wijn en spijs. Beter gezegd, niet uitgeproefd.

Esther Meijer en Geert Meijering toosten op Anywine.

Zie ook:
AnyWine houdt vijftienjarig jubileumviering met MFE niet droog
Huize Margaretha wordt uitvalsbasis voor welzijnsorganisaties

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x