Minimabeleid wordt geminimaliseerd

Minimabeleid wordt geminimaliseerd

Gemeente, Opinie 0 Comment

Gemeente verkoopt nieuw armoedebeleid als verbetering

Een paginagroot artikel in weekkrant De Brug plus een verkoopcampagne wendt gemeente Kampen aan om haar nieuwe armoedebeleid uit te leggen. Een demonstratie daartegen staat al weken gepland waarna de campagne verhevigd lijkt te zijn. De gemeente moet flink bezuinigen en ontziet daarbij niet haar kwetsbare of afhankelijke burgers. Voor hen wordt de inflatiecorrectie omgekeerd toegepast.

Meedoen
De kop boven het artikel luidt ”Iedereen kan meedoen!” en daar spreken de beleidsmakers zichzelf al tegen. De Meedoenbon voor kinderen wordt afgeschaft. Daarvoor in de plaats wordt naar andere regelingen verwezen. Voor de beleidsmakers worden regels en regelingen samengevoegd, luidt het betoog, maar blijkbaar hoeft dat niet voor de burgers. De eigen regie moet bovendien uit handen gegeven worden want alles op de verzamelwebsite samenvoorallekinderen.nl zou via een hulpverlener moeten worden aangevraagd.
Meedoen geldt wel voor diverse medewerkers aan het artikel, met klinkende functies als armoederegisseur, ervaringsdeskundige en sociaal raadsvrouw. Met één mond beamen ze de aanpak die voortgekomen zou zijn uit een evaluatie en regelingreductie en niet uit bezuinigingen. Zij geven met hun daadkracht gehoor aan een verzoek van het college. De bezuinigingen zouden na aanvang van hun werkzaamheden opgedoemd zijn hoewel de gemeente al jaren zichzelf schulden op de hals haalt door miskleunen in heden en verleden.

Platform
Johanna Haakma, één van de hartstochtelijke pleitbezorgers, weet ”van dichtbij hoe moeilijk het is als kinderen niet kunnen meedoen”. Vervolgens verwijst ze naar scholen en eigen verantwoordelijkheid. Een groot deel van het betoog in De Brug gaat over kind en school naast het signaleren en bespreken van armoede. In dat kader wijst ook Klaaske Heidemans om zich heen. Scholen, huisarts, wijkverpleegkundige en zelfs de glazenwasser en postbode zouden armoede moeten opmerken als ware het een alledaags onderwerp.
Heidemans is werkzaam bij Financiën op Koers, een veelbelovende instantie die echter niet verder komt in haar hulp dan standaardtoepassingen voor hen die het echt niet zelf kunnen bevatten. De meesten wordt echter een rad voor ogen gedraaid door de gecommuniceerde eenzijdige informatie. Er blijkt een platform nodig om het andere deel van de informatie te vertellen. ’Stop Armoede Kampen’ wijst op de zwaardere draagkrachtmeting, de fors verlaagde individuele inkomenstoeslag en de toeslag voor chronische ziektekosten die pas komt als je (hoge) eigen risico op is.

Campagne
Het missende deel van de informatie, oftewel de flink verslechtering, wordt te meer verdoezeld door een campagne per e-mail en post met een overzicht van (resterende) regelingen. Het platform ’Stop Armoede Kampen’ wijst op die misleiding. Voor donderdagavond heeft zij een demonstratie bij het stadhuis aangekondigd. Op kussenslopen, die toch niet meer nodig zijn bij het wakker liggen van de zorgen, wordt mensen gevraagd hun hartenkreten op te schrijven. Rond kwart voor zeven wordt een petitie aangeboden aan burgemeester Koelewijn die ongetwijfeld zalvende woorden zal spreken.
Het Brugartikel sluit af met een stralende wethouder Irma van der Sloot die nogmaals bezweert dat de evaluatie, en daaruit volgende beknibbelingen, allang in de planning stond. Vanuit een meer of minder goed betaalde baan, spreken zo alle vrouwen in het artikel zalvend over de armoede in Kampen. Ze hebben hard gewerkt door naar alle lagen uit de bevolking te luisteren. Tevens hebben ze veel energie gestoken in de verdediging van het sterk krimpende armoedebeleid. Daarmee is weer een knap staaltje communicatie geleverd.

Zie ook:
College herschikt subsidies binnen Sociaal Domein (2019)
Armoede buiten gemeente om op de kaart gezet (2018)
Sinterklaas in augustus – gift voor kinderen (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x