Toestemming voor tijdelijke ’Art Deco’-aankleding Stedelijk Museum (video)

Toestemming voor tijdelijke ’Art Deco’-aankleding Stedelijk Museum (video)

Gemeente, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Christie van der Haak tovert met zomertentoonstelling Nouveau Deco museum tot sprookjespaleis

Om aandacht te vragen voor de tentoonstelling Nouveau Deco mag Stedelijk Museum Kampen (SMK) deze zomer haar wanden en gevels kleurrijk bestickeren. Het college geeft toestemming na advies ingewonnen te hebben bij de welstandscommissie. Christie van der Haak staat bekend om haar kleurrijk gebruik van ornamenten en patronen. Ze heeft prijzen gewonnen met haar tot ‘sprookpaleizen’ omgetoverde musea.

Nouveau Deco
Tijdens de zomertentoonstelling wordt het Stedelijk Museum en de Synagoge omgetoverd tot een stadspaleis. In 2015 werd beeldend kunstenaar Christie van der Haak vanwege haar grote en rijke oeuvre gelauwerd met de Ouborg Prijs. Ze opende toen haar tentoonstelling Sproken/Fairy Tales in Gemeentemuseum Den Haag. Ze maakte ”een installatie die de gehele ruimte omtoverde tot een kleurrijk schouwspel van soms duizelingwekkende maar bovenal sprookjesachtige patronen.”
Van der Haak tekent haar patronen in inkt en kleurt dit in met gouache. De patronen zijn opgebouwd uit verschillende, geabstraheerde motieven, veelal afkomstig uit de flora en fauna. Van der Haaks werk toont een sterke verwantschap met de art deco.

Gevelbestickering
Volgens de officiële aanvraag zal Van der Haak “de wanden en vloeren van de zalen van het pand Oudestraat 133 aankleden tot een hedendaagse versie van de Art Nouveau-bouwstijl. Om de tentoonstelling ’breed’ onder de aandacht te brengen is bedacht de panden Oudestraat 133 en IJsselkade 33 (tijdelijk) te voorzien van gevelbestickering om ze hiermee te transformeren tot een modern stadspaleis”.
De zijgevel van het pand Oudestraat 133 vormt een probleem omdat de voorgestelde decoratie gaat “botsen” met het reeds op deze gevel geschilderde portret. Bovendien zijn beide gebouwen een Rijksmonument waarvoor een omgevingsvergunning benodigd is bij ingrepen.

Art Nouveau van Christie van der Haak in Gemeentemuseum Den Haag.

Welstandscommissie
Een advies van de welstandsmonumentencommissie maakt onderdeel uit van de vergunningsprocedure. Daarnaast noemt het college in haar besluit de volgende redenen om een welstandsadvies op te vragen: aantasting monumentale waarden, precedentwerking, voorbeeldfunctie, belangenafweging en mogelijke schade. In haar advies stelt de commissie geen bezwaar te hebben tegen ”het aanbrengen van stickers op het pand”.
Op de foto bovenaan staat een fictief voorbeeld. In onderstaande video spreekt Luuk Heezen een uur lang met Van der Haak tijdens een uitzending van het programma ’Kunst is lang’ uit 2018. Christie van der Haak (71) heeft een lange lijst van tentoonstellingen op haar naam staan. Deze zomer komt ze naar Kampen en zal daar ongetwijfeld de tongen losmaken.

Eerder nieuws van SMK:
Adviescommissie wijst Kenne Grégoire aan voor portret Koelewijn
Virtuele rondleiding ’Oog voor het oor’ (video)
Stedelijk Museum en Stadsarchief blijven bij gemeente (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x