Nieuwe kaart geeft inzicht in asbestdaken

Nieuwe kaart geeft inzicht in asbestdaken

Gemeente, Nieuws, Regionaal 1 Comment

Kankerbevorderend asbest op daken vanaf 2025 verboden

Gemeente Kampen roept haar inwoners op te controleren of zij in een huis wonen met asbest verwerkt in het dak. In de nabije toekomst zijn asbestdaken niet meer toegestaan. Provincie Overijssel heeft op een nieuwe website alle daken in haar gebied staan en deze gecontroleerd op mogelijke aanwezigheid van asbest. Gemeente Kampen geeft tips en informatie over asbest maar het CDA kaart de onduidelijkheid daarover aan.

Asbestdakenkaart
Asbest is een natuurlijk product dat al vanaf de oudheid wordt gebruikt om zijn goede brandwerende eigenschappen. Als isolatiemateriaal werd het tegenwoordig veel toegepast in de bouw totdat de schadelijke effecten duidelijk werden. In vaste vorm vormt asbest geen gevaar maar zodra het verbrokkelt, kunnen de asbestvezels longziektes veroorzaken – soms pas na jaren het al dan niet bewust te hebben ingeademd. Strikt genomen is asbest, waarvan meerdere soorten bestaan, niet kankerverwekkend doch wel kankerbevorderend.
Aanvankelijk had de Rijksoverheid asbesthoudende dakbedekking verboden vanaf 2024 maar dat is een jaar opgeschoven. Op http://overijssel.asbestdakenkaart.nl kan iedere inwoner van Overijssel zelf zien of het dak van zijn of haar woning of schuur mogelijk asbest bevat. De kaart geeft een indicatie gebaseerd op luchtfoto’s die jaarlijks worden vernieuwd. Eventuele fouten of achterhaalde informatie kan direct via de website doorgegeven worden. Reacties over adressen in Kampen komen direct bij de gemeente terecht die maandelijks de database achter de kaart bijwerkt.

Sanering van aangetroffen asbest.

Stimuleringsfonds
Provincie Overijssel heeft 6,25 miljoen euro vrijgemaakt voor een Stimuleringsfonds Asbestsaneringen. Gemeente Kampen komt later, bij de presentatie van de Perspectiefnota, met een fonds. Op haar website http://Kampen.nl/afval/asbest geeft de gemeente informatie over het verwijderen van asbest. Slechts voor kleine oppervlaktes mogen particulieren dat zelf doen.
Op dit laatste punt reageren zowel de provinciale als gemeentelijke CDA-fractie met de kanttekening dat er veel onduidelijk is na een rapport van TNO hierover. De Kamper CDA-fractie wil van de wethouder weten of dakeigenaren zelf mogen saneren zonder tussenkomst van een gespecialiseerd bedrijf als het saneren in de zogenaamde risicoklasse 1 mogelijk blijkt.
Het college wordt opgeroepen om met Provincie en Rijk in gesprek te gaan over de vervolgstappen na het TNO-onderzoek. “Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen voor alle betrokkenen en de gemeente moet wat ons betreft daarin de leiding nemen”, aldus raadslid Hardy Wellenberg. Pandeigenaren blijven zelf verantwoordelijk maar de provincie komt ze tegemoet met de Asbestdakenkaart.

Zie ook:
Asbestdakinfo Kampen
Aanpak Asbestdaken Overijssel

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
1 jaar geleden

Goed om te lezen dat elke inwoner zelf kan zien of zijn of haar dak asbest bevat. Daarnaast goed dat de informatie op de website elke keer vernieuwd wordt. We kunnen er zo voor zorgen dat we in een asbestvrije omgeving wonen.

Back to Top

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x