Raakvlakken Astronomische klok en Hanzetentoonstelling in Rostock (video)

Raakvlakken Astronomische klok en Hanzetentoonstelling in Rostock (video)

Hanze, Nieuws 0 Comment
verslag en beeld: Jeroen Linderhof

Twee aspecten uitgelicht op tweede dag Internationale Hanzedagen

Tegelijk met de Hanzedagen viert Rostock haar 800-jarig bestaan. De sporen van deze lange geschiedenis zijn in Rostock onmiskenbaar te vinden. Eén daarvan is een bijzonder uurwerk, te weten de astronomische klok in de Marienkirch die in verband gebracht kan worden met de Hanzetijd. Tegelijk zijn er overeenkomsten met de Hanzetentoonstelling die op de eerste dag geopend werd en waar Kampen ook een kunstwerk heeft aangeleverd.

Astronomische klok
De Astronomische klok in St. Mary Kerk te Rostock.De Astronomische klok in de sinds 1531 Lutherse Marienkirche is gebouwd door een uurwerkmaker uit Danzig (Gdansk) in 1379. Het is het oudste uurwerk van het Hanseatische type en de enige van deze stijl uit de Middeleeuwen die nog echt functioneert. Het uurwerk werd door Hans Düringer uit Neurenberg omgebouwd in 1472 en van 1641 tot 1643 door Andreas Brandenburg en Michael Grote gerestaureerd. Het is een van de weinige nog voorreformatorische kunstwerken in deze kerk in Rostock. De rest van de prachtige kunstwerken in de kerk zijn van na de reformatie. Astronomische uurwerken van het Hanzeatische type bevinden zich onder andere in het Zweedse Lund, het Poolse Gdansk en de Duitse steden Stralsund, Lübeck en Münster. Dit was een onderdeel van een internationaal handelsverbond. Men maakte gebruik van elkaars kennis en kunde over landsgrenzen en regio’s heen. Niet alleen waar het gaat om handel in goederen gaat gebeurde dit, waar het Hanzeverbond het meest bekend om is.

Hanzetentoonstelling
Inzending van Pskov waar volgend jaar de Internationale Hanzedagen worden georganiseerd.Het middeleeuwse Franciscanenklooster doet momenteel dienst als Höchschule für Musik und Theater. Dat levert een prachtige combinatie van oude en nieuwe architectuur op. Studenten worden onderwezen in zowel klassieke muziek als popmuziek. Hier werd op de eerste dag de Hanzetentoonstelling geopend waar kunstenaars uit maar liefst 63 steden uit verschillende landen en culturen inspiratie kunnen opdoen voor een specifiek product of cultureel aspect. De Nederlandse inzending kreeg in eerdere artikelen aandacht (zie onderaan). De eenheid in veelzijdigheid wordt benadrukt. In de tijd van de Hanze had iedere regio haar specialiteiten en producten. Voorbeelden hiervan zijn zout uit Lüneburg, stokvis uit Bergen (Noorwegen) en graan uit het Poolse Gdansk. In 1980 werd ‘De Nieuwe Hanze’ gesticht in Zwolle, waaruit de Hanzedagen zijn voortgekomen. Dat is nu een modern handelsverbond van steden. Iedere stad heeft haar afgevaardigden die samenkomen op de Deligentenvergadering, allereerst om te kijken hoe men economisch elkaar kan versterken. Een voorbeeld hiervan zijn de steden Deventer en Rostock die vanaf deze Hanzedagen samen op zoek gaan hoe ze elkaar economisch door handel kunnen versterken. Terwijl binnen op het zakelijk congres serieus werd gediscussieerd, gingen buiten de feestelijke activiteiten door.

De opening van de Hanzetentoonstelling op de binnenplaats van het vroegere klooster.

Zie ook:
Kamper Kogge, kunstwerk en vertegenwoordigers heelhuids gearriveerd
Kamper kunstbijdrage aan speciale Hanzetentoonstelling


De nieuwssite Rostock-Heute maakte de volgende videoreportage van de feestelijke parade waarmee Hanzestad Rostock haar 800-jarig bestaan vierde.

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x