Atlas Regio Zwolle vertelt (bijna) alles over uitgestrekte streek

Atlas Regio Zwolle vertelt (bijna) alles over uitgestrekte streek

Nieuws 0 Comment

Lijvig boekwerk toont rijke variatie met schat aan informatie

De allereerste Atlas Regio Zwolle is verschenen. Het omvangrijke boekwerk laat met kaarten en beelden zien hoe rijk en gevarieerd regio Zwolle is. Van cultuur tot cohesie, van ruimte tot recreatie en van wegen tot water. De eerste exemplaren werden op het stadhuis van Zwolle overhandigd. De atlas is bedoeld en beschikbaar voor alle inwoners van de wijde regio Zwolle.

Samenwerking
De eerste exemplaren werden woensdag 3 juli in de Schepenzaal overhandigd aan Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel, en Floris Alkemade, Rijksbouwmeester en vertegenwoordiger van Panorama Nederland. De aanstaande burgemeester van Zwolle, Peter Snijders, reikte ze uit in zijn functie van vicevoorzitter van Regio Zwolle. Huidig burgemeester Henk Jan Meijer is de voorzitter van het samenwerkingsverband en wordt hierin straks ook opgevolgd door Snijders.

In het ”licht bestuurlijke” samenwerkingsverband Regio Zwolle werken 21 gemeenten en 4 provincies samen. Dat is terug te zien in de Atlas die over dit uitgestrekte gebied een schat aan kengetallen, waarden en ruimtelijke en landschappelijke elementen in beeld brengt. Daar waar je in de IJsseldelta zelden over de Veluwe hoort praten en vice versa, daar komen in de allereerste Atlas Regio Zwolle plaatsen samen van Urk tot Hardenberg en van Westerveld tot Heerde.

Drie CIBAP-studenten gaven ook acte de presence.

Onderzoekstraject
”Wat bindt regio Zwolle? En wat maakt regio Zwolle zo uniek?” Met die vraag startte bureau MUST Stedebouw een onderzoekstraject samen met planologen, ontwerpers, beleidsmedewerkers en studenten. Boven dit artikel is het prikbord van MUST te zien. Met als uiteindelijk resultaat de Atlas die regionale kaarten, infographics en tientallen foto’s bevat. Op een laagdrempelige manier worden vijftien thema’s belicht waaronder cultuur en erfgoed, water, landschap, energie en toerisme.

Drie van de vijf CIBAP-studenten, die bijgedragen hebben met een creatieve en jeugdige blik, waren aanwezig bij de eerste overhandiging alsmede statenleden, de ontwerpers van MUST en de Regiegroep van Regio Zwolle (bestuurders namens ondernemers, onderwijs & onderzoek, overheden en overige deelnemers – de vier O’s van regio Zwolle). De Atlas is onderaan te lezen of te downloaden en is fysiek verkrijgbaar bij Regio Zwolle dat zetelt in het Zwolse stadhuis.

V.l.n.r. Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Commissaris van de Koning Andries Heidema en aanstaand burgemeester van Zwolle Peter Snijders.

Panorama NL
Peter Snijders noemt de Atlas het resultaat van een “prima samenwerkingsproces tussen provincie en gemeenten” en hij licht dat toe: “Met kaarten kun je de regionale schaal onderzoeken en verbeelden. Ook hoe zich dat verhoudt tot omringende regio’s en Europa. Hoewel regio Zwolle van oudsher geen culturele eenheid is, is het gelukt om de regio weer te geven met respect voor de eigenheid én de overeenkomsten van de verschillende gebieden.”

In de eerste week van juli kreeg Zwolle bezoek van Panorama Nederland, een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. In het Zwolse Academiehuis waren lezingen en liet Panorama Nederland zien hoe de grote maatschappelijke vraagstukken van nu de sleutel kunnen zijn voor welkome, structurele verbeteringen in de toekomst. Dat kan voer zijn voor een volgende Atlas. De huidige Atlas Regio Zwolle toont heden en verleden – van hoogveen tot rivierklei.

Zie ook:
Atlas Regio Zwolle (download)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x