Aandacht gevraagd voor autisme (video)

Aandacht gevraagd voor autisme (video)

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Coaches in Kampen en Dronten organiseren workshops en lezingen in Autismeweek

Met een gongslag op de Amsterdamse Euronextbeurs is afgelopen donderdag de Autismeweek 2018 geopend. Van 31 maart tot en met 7 april wordt met evenementen in het hele land aandacht voor autisme gevraagd. Autismecoaches Korry Bos en Karin Simonis sluiten zich hierbij aan. Deze week organiseren zij workshops en lezingen, afwisselend in Kampen en Dronten. Iedereen is van harte uitgenodigd die meer wil weten over deze zogeheten spectrumstoornis of zichzelf langs de meetlat wil leggen.

NVA
Namens de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) opende donderdag brand-ambassadeur en ABN AMRO-consultant Brigitte van Blijswijk de beurshandel. De gongceremonie markeerde het begin van de NVA Autismeweek die zaterdag begon met als thema ‘Luisteren naar autisme’. Op 47-jarige leeftijd kreeg Van Blijswijk de diagnose autisme. Zij werkt al sinds 1987 bij ABN AMRO en met de gongslag vroeg ze namens de NVA aandacht voor autisme en werk. Op dit raakvlak oefent Korry Bos haar praktijk uit. Als jobcoach begeleidt zij met name mensen met autisme.

Korry Bos toont een breinfoto en literatuur over autisme.

Autisme
Vroeger werd er gesproken over verschillende autismestoornissen, zoals Asperger en PDD-NOS. Heden wordt dat allemaal geschaard onder één noemer, te weten Autisme Spectrum Stoornis (ASS). De informatieverwerking in de hersenen werkt bij autisten anders. Onderzoek wijst uit dat een buitengewoon veelvoud aan neurologische verbindingen hieraan ten grondslag ligt. Je wordt geboren met autisme dat je hele leven bij je blijft. Autisten hebben vaak hele positieve eigenschappen. Voor de arbeidsmarkt kunnen ze, net als Van Blijswijk, waardevolle eigenschappen hebben zoals technisch inzicht, analytisch denkvermogen, oog voor detail en vermogen tot specialisatie. Opvoeding speelt geen rol en de uitdaging is ermee om te leren gaan. Juist alle drukte in Kampen rondom Sail de afgelopen dagen, kunnen het leven zwaar maken voor mensen met een autisme.

Workshops
Korry Bos (DJK Coaching) en Karin Simonis (Mooi Life coaching) hebben zich gespecialiseerd in het aanpassen en het leren omgaan met autisme hebben. Zij hebben respectievelijk in Kampen een praktijk op Haatland en in Dronten een praktijk aan huis. Afgelopen zaterdag zijn ze gestart met een serie workshops en lezingen. Voor mensen met (een vermoeden van) autisme, voor mensen in hun omgeving en voor overige geïnteresseerden. Het thema van de eerste workshop afgelopen zaterdag 31 maart was rust en minder stress. Hierop richt Simons zich allereerst in haar praktijk die soms letterlijk aan de keukentafel is. Deze week volgen dinsdag een workshop over de nieuwe therapievorm mindfullness en een lezing over autisme in het gezin. Autisme in een relatie staat donderdag centraal tijdens een lezing. Beide autismecoaches bieden tijdens de Autismeweek 2018 gratis coachingsessies aan. Kijk voor meer informatie en aanmelding op djkcoaching.nl en mooilifecoaching.nl.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top