Wie is de baas bij de gemeente?

Wie is de baas bij de gemeente?

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

Leerlingen CBS De Regenboog op excursie in raadszaal

Regelmatig worden er groepen leerlingen verwelkomd op het stadhuis. Zo kwamen ruim een week geleden leerlingen van CBS De Regenboog uit Wilsum naar het gemeentehuis. Op school hadden ze over allerlei bazen gesproken. Maar wie is dat bij de gemeente? Wethouder Holtland wist ze dat haarfijn uit te leggen. Daarna trok de groep door het gemeentehuis om een kijkje te nemen achter de schermen.

Staatsinrichting
Op Christelijke Basisschool De Regenboog worden regelmatig thema’s ter hand genomen. In vijf weken worden die uitgewerkt en zo ook het thema wie de baas is. En niet alleen wie de baas is maar ook hoe je baas wordt en wanneer je een goede baas bent. In het thema worden vakken verwerkt zoals biologie bij de vraag wie de baas is van de dieren. Staatsinrichting wordt verwerkt in de vraag wie de baas is van de wereld (Verenigde Naties), Europa (Europarlement) tot aan de gemeente. Daar is de gemeenteraad de baas, legde wethouder Holtland uit.
De leerlingen hadden plaats genomen op de stoelen van de raadsleden die samen beslissen over wat wel en niet mag in de gemeente. Holtland liet eerst een filmpje zien (zie onderaan) en daarna kwamen de voorbeelden los. Zoals van de vader van één van de leerlingen die achterin het weiland een schuur wil bouwen.

Leerlingen van CBS De Regenboog stemmen in de raadszaal tijdens een kwis.

Taken
Alvorens een rondleiding door het gemeentehuis te krijgen, volgde na de presentatie eerst nog een kwis en een takenspel. In de kwis konden de leerlingen uit groep 5 en 6 laten zien of ze opgelet hadden. Vervolgens splitsten de kinderen zich op in groepjes om zich te buigen over de vele taken die een gemeente heeft. Dat viel nog niet mee. ”Je moet overal iets van vinden,” verzuchtte een jongen.
Als belangrijke thema’s werden afval en speeltuinen veel genoemd maar ook gehandicapten, immigranten en Nederlands leren.
Inmiddels hadden enkele leerlingen de microfoon bij de raadszetels ontdekt en galmden ze door de raadszaal. Bij sommige vragen op de taakkaarten vielen ze echter stil. Wat is een bijstandsuitkering bijvoorbeeld? Niettemin werd het een leerzame middag.

Leerlingen van CBS De Regenboog buigen zich in de raadszaal over stellingen.

Presentatie
Dit was de tweede keer dat leerlingen op deze manier een lesje staatsinrichting op het gemeentehuis kregen, vertelde beleidsmedewerker Christiaan van der Worp. Voor de vele aanvragen hebben ze nu bij de gemeente een standaardpresentatie opgezet. Staatsinrichting speelt niet alleen in New York en Brussel maar ook in Kampen.

Zie ook:
Rosalijn volgt Fiene op als jeugdburgemeester van Kampen

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top