Babbelbankje nieuwe toepassing hout oude Stadsbrug (video)

Babbelbankje nieuwe toepassing hout oude Stadsbrug (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Gevelbankjes in Brunnepe ter bevordering sociale cohesie zonder hinder

Het hout van de eerste Kamper Stadsbrugpalen is populair. Beter gezegd, de toepassingen van hergebruik zijn populair. Met name de broodplankjes vliegen als warme broodjes over de toonbank van de Natuurspeelplaats. Hanjo IJkhout en Robert de Reu hebben nu een nieuwe toepassing bedacht en uitgevoerd: een inklapbaar babbelbankje in de smalle straten van Brunnepe. Herma had de primeur.

Hanzebankjes
De eerste Stadsbrug van Kampen uit 1448 stond op houten palen. Deze zijn teruggevonden bij het uitbaggeren van de IJssel (zie onderaan). De projectorganisatie van Ruimte voor de Rivier, welke inmiddels gestopt en opgeheven is, schonk het hout aan de Natuurspeelplaats.
Initiator en beheerder Hanjo IJkhout wist daar wel raad mee. Van het oude hout maakte hij broodplankjes, die heel populair zijn geworden. Ook worden er bijvoorbeeld Hanzebankjes van gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Als variant op het Hanzebankje bedachten Hanjo IJkhout en Robert de Reu het babbelbankje. Dit opklapbare bankje aan muurgevels kan een welkome, sociale ontmoetingsplek vormen in de straat. Zonder overlast te veroorzaken voor voetverkeer op de stoep door het in te klappen bij niet-gebruik.

Aan de Slagersweg in Brunnepe werd het eerste babbelbankje geïnstalleerd

Gevelbankjes
De babbelbankjes kunnen ook gevelbankjes genoemd worden. Daarmee sluiten ze aan op de geveltuintjes die in een eerder project werden uitgerold over Brunnepe (zie onderaan). De initiatiefnemers van de gevelbankjes Hanjo & Robert zijn respectievelijk beheerder van het Voedselbos in het Kamper Groene Hart en van het Voedselpark in de Brunneper Groene Long.
Vorige week hebben ze samen met de woningcorporatie een eerste testbankje geïnstalleerd bij Slagersweg 48. Bewoonster Herma is er verguld mee en buurtgenoten reageren positief. Naast de Natuurspeelplaats, De Groene Brunneper, deltaWonen is ook Welzijn Kampen bij het project betrokken. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij De Groene Brunneper.
Bij het babbelbankje ontvangt men een certificaat van echtheid en het hout is gebrandmerkt met het logo van de oude Stadsbrug. Het doel van de babbelbankjes is simpel en van alle tijden: Sociale cohesie oftewel contact met buren en voorbijgangers. Brunnepe babbelt!

Hanjo IJkhout en Robert de Reu testen het eerste gevelbankje

Zie ook:
Een zager uut Zalk zaagt planken uut een balk (2019)
Lodewijk Hoekstra legt eerste geveltuintje aan (2018)
Oude Stadsbrug hergebruikt door Natuurspeelplaats (2017)


Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x