Periodiek baggeren Kamper havens gestart in Oude Buitenhaven

Periodiek baggeren Kamper havens gestart in Oude Buitenhaven

Nieuws 0 Comment

Kade Koggewerf in december aan de beurt

Door verzanding en ophoping van slib worden havens ongemerkt ondieper. Voor de buitenstaander. De scheepvaart merkt het des te meer en ondervindt er hinder van met als uiterste gevolg dat schepen vast kunnen lopen. Daarom wordt iedere vijftien jaar middels baggeren de doorgang verzekerd. In 2016 zijn de havenmondingen gebaggerd en nu zijn de Kamper (jacht)havens aan de beurt. Woensdagmiddag vindt de officiële start plaats maar in de Oude Buitenhaven is dinsdagmiddag het baggeren begonnen.

Periodiek onderhoud
Voor de recreatie- en beroepsvaart is baggeren van groot belang. De meeste havens worden gebaggerd tot een diepte tussen 2m50 en 2m75 –NAP. Dit gewenste havenbodempeil wordt ook wel de zogenaamde leggerdiepte genoemd.
Afgelopen vrijdag werden alle schepen uit de Oude Buitenhaven gedirigeerd en maandag zou daar het werk beginnen. Dinsdag was het zover en ging een kraan op een baggerponton aan de slag. In het beun van een kraanschip of met zogenaamde beunschepen, waarvoor de Stadsbrug niet omhoog hoeft, wordt het van de waterbodem verwijderde slib c.q. bagger afgevoerd.
Officieel wordt de Zuiderzeehaven als eerste locatie gebaggerd, na een startbijeenkomst woensdagmiddag.
In opdracht van gemeente Kampen voert Beens Dredging de werkzaamheden uit die naar verwachting in december zijn afgerond. In de Oude Buitenhaven is een werkkeet van Beens geplaatst en kwam zaterdag een peilboot de bodemdiepte meten.

Een peilboot meet de diepte van de havens alvorens het baggeren begint.

Kade Koggewerf
Ook langs de kade van de Koggewerf is er sprake van verzanding, laat de gemeente desgevraagd weten, en is het raadzaam, hoewel niet strikt noodzakelijk, om te baggeren. Dit werk wordt gecombineerd met aanpassing van de steiger en het verleggen van de woonboten, omdat voor de botenloods een hellingbaan wordt aangelegd (zie onderaan). De Kamper Kogge krijgt een nieuwe aanlegsteiger. De verwachting is dat dit werk rond de jaarwisseling kan worden uitgevoerd. De bouw van de botenloods op de Koggewerf gaat nu met rasse schreden vooruit. Binnenkort starten de vrijwilligers met hun werk aan de botenloods. En daarna maakt de aannemer het af. Aldus de gemeente.
Voor de Koggewerf bestaan al jaren plannen om het toeristisch gehalte op te krikken. De woonhuizen zijn aangekocht en worden deels bestemd voor horeca. Op een hoek van de Koggewerf is een Schokkerhuisje nagebouwd en midden op het terrein is er een authentieke smidse in gebruik (zie onderaan). De scheepsherstelling kan straks in de nieuwe botenloods ter hand worden genomen.
De verbinding tussen heden en verleden zit ‘m precies in het baggeren. Dat is voor een enkele Kampenaar misschien een beladen woord want door verzanding van de IJssel kwam er ooit voor Kampen een einde aan de bloeiende Hanzeperiode. Nu baggeren relatief eenvoudig werk geworden is, wordt het periodiek uitgevoerd. Te beginnen deze week in de Oude Buitenhaven.

Een kraan op een baggerponton van Beens Dredging neemt de werkzaamheden ter hand.

Zie ook:
Start bouw botenloods markeert volgende fase ontwikkeling Koggewerf (december 2017)
Koggesmidse krijgt uithangbord (maart 2018)
Lange avond en veel informatie voor Raad op Koggewerf (deel 2) (april 2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x