Voltooiing baggerwerk Nieuwe Buitenhaven nadert

Voltooiing baggerwerk Nieuwe Buitenhaven nadert

Nieuws 0 Comment

Laatste slib wordt in week 13 verwijderd na 5 maanden vertraging

De afronding van de baggerwerkzaamheden in de Nieuwe Buitenhaven is aanstaande. Eind oktober werd het werk stilgelegd toen men onder het havenkantoor bezig was. Er kwam onverwachtse verontreiniging naar boven waarop onderzoek na onderzoek volgde. Eind januari was de omvang van de verontreiniging eindelijk voldoende inzichtelijk. Maandag 25 maart wordt het baggeren hervat.

HCN
Het uitbaggeren van de Nieuwe Buitenhaven vorderde gestaag tot in de middag van vrijdag 22 oktober onder het havenkantoor onverwachts HCN (cyanide) in de lucht gemeten werd. Het werk werd stil gelegd en uit de onderzoeken die volgden, bleek dat de havenbodem in de betreffende hoek ernstig verontreinigd was met PAK. In het gebied ter grootte van 100 m2 werden ook hogere gehalten aan cyanide aangetroffen maar niet dusdanig dat er sprake was van ”een ernstige verontreiniging”, aldus de gemeente.
Onderzoek op onderzoek volgde (zie onderaan) en twee weken geleden meldde wethouder Meijering dat alle onderzoeken voltooid waren. Vervolgens was het wachten op een plan van aanpak. Vanmiddag meldde de gemeente dat nu duidelijk is ”naar welke locatie het vervuilde slib kan worden afgevoerd”.

Slib
Het baggeren van het laatste stukje van de Nieuwe Buitenhaven wordt op maandag 25 maart weer in gang gezet. Als dit volgens planning vier dagen duurt, zouden de baggerwerkzaamheden op vrijdag 29 maart voltooid zijn.
Dat laatste geldt al voor de Oude Buitenhaven waar het baggeren is voortgezet evenals op de vele andere locaties binnen de gemeente (zie onderaan). De klus wordt over twee weken uitgevoerd zoals voorheen. Er wordt een hogedrukcabine op het kraanschip gebruik en tijdens de werkzaamheden worden metingen verricht.
Het gehele baggerproject startte in september en ging naast de nodige vertraging ook met de nodige onrust gepaard. Het baggeren is echter gebonden aan wet- en regelgeving (zie onderaan) en betrokken partijen verzekeren zorgvuldigheid boven alles te hebben geplaatst.

Er volgden vele aanvullende onderzoeken na de onverwachts opgedoken verontreiniging.

Zie ook:
Onderzoeken Nieuwe Buitenhaven duren voort
Baggeren gebonden aan wet- en regelgeving

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top