Het 8e Werk als 3e werk van Jaap & Gea

Het 8e Werk als 3e werk van Jaap & Gea

Kamper Kracht, Nieuws 1 Comment

Barmhartig initiatief aan Zwartendijk krijgt steun en subsidies

Na twee initiatieven in IJsselmuiden (mede) te hebben opgezet, komen Jaap Boersma en Gea Overweg nu de (Molen)brug over. Aan de Zwartendijk krijgen ze steun van het Kamper college om ’Het 8e werk’ op te zetten. Behalve dat ze een te koop staande boerderij wordt gegund, krijgen ze subsidie van gemeente en provincie. In de zomer van 2020 zou de ”kleinschalige leefgemeenschap“ van start moeten gaan.

Inwonersinitiatief
Aan de Zwartendijk 8 in het buitengebied van Kampen willen Jaap & Gea een boerderij ombouwen tot 8 appartementen plus woonruimte voor henzelf. Het ”innovatieve wooninitiatief” moet mensen die in een benarde situatie zitten, gelegenheid geven om tot rust te komen en hun ”leven weer op de rails te zetten”, zoals wethouder Van der Sluis het uitdrukt. Zelf noemen de initiatiefnemers voorbeelden van mensen met een burn-out of die in een (vecht)scheiding liggen of die hun huis of baan zijn kwijtgeraakt.

Het uitgangspunt wordt ”noaberschap” – niet gebaseerd op een zorgindicatie. Naast het zelfstandig wonen in een huurappartement, leven de mensen met elkaar, helpen elkaar en delen voorzieningen. Er kan samen gegeten worden, samen gewerkt in bijvoorbeeld de moestuin en verblijven in de gezamenlijke huiskamer met andere bewoners op het erf.

Subsidies
Jaap & Gea benadrukken het initiatief uit eigen middelen te bekostigen. Hun huis aan de Burgemeester van Engelenweg is verkocht. Gemeente Kampen stelt €50.000 beschikbaar vanwege het belang dat ze hecht aan ”vernieuwende initiatieven”. Het concept, zoals uitgewerkt in een business plan, sluit aan op meerdere ambities in het coalitieprogramma, zoals zorggarantie, decentralisatie beschermd wonen en het voorkomen van (v)echtscheidingen. Binnen de gemeente zijn er geen bezwaren vanuit Sociaal en Ruimtelijk Domein.

Provincie Overijssel heeft €200.000 toegezegd in het kader van ”stimuleren wooninitiatieven”. Het perceel wordt tegen marktconforme waarde verkocht welke gelijk is aan de getaxeerde waarde. Om die reden heeft projectgroep REEVE geen bezwaar en wordt het perceel niet openbaar verkocht. Verder overwegen Jaap & Gea om crowdfunding op te starten.
De boerderij is vrij gekomen door de gebiedsontwikkelingen. Op onderstaande foto uit december zijn achter de boerderij bouwwerkzaamheden aan het Reevediep nog gaande en zichtbaar.

Werkzaamheden aan het Reevediep achter Zwartendijk 8.

Barmhartigheid
Behalve het huisnummer en het aantal geplande appartementen in de vroegere schuren, verwijst ’Het 8e werk’ ook naar de werken van barmhartigheid die de Rooms-Katholieke Kerk kent. Vanuit de Bijbel kent de christelijke traditie zes werken van barmhartigheid waaronder hongerigen spijzen, naakten kleden en zieken verzorgen. Paus Innocentius III voegde in 1207 een zevende werk toe: de doden begraven.
In 2016 noemde de huidige paus Franciscus een achtste werk van barmhartigheid: zorg voor de schepping.

Volgens Jaap & Gea gaat het hierbij om ”de zorg in brede zin voor mens en natuur en vooral in hun samenhang”. Ze verwijzen tevens naar de joodse traditie waarin 8 staat voor een nieuw begin, het begin van een nieuwe week. De bedoeling is om het in 2015 geïnitieerde eetinitiatief eeTze voort te zetten. Vorig jaar is dat ondergebracht bij Ons Lokaal, dat uitging van Stichting Welzijn maar waarin eeTze een belangrijke kartrekker was. Met als gemene deler ”barmhartigheid”.

Zie ook:
eeTze vervolgt in ’Het Lokaal’ (sept. 2018)
Samen eten bij eeTze (juni 2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria Wezenberg

Heel mooi werk wat jullie doen!

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Ria Wezenberg

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x