Weinig apparatuur dierenartsen direct inzetbaar op Intensive Care

Weinig apparatuur dierenartsen direct inzetbaar op Intensive Care

Nieuws 0 Comment

Minister erkent dierenartsen voorlopig niet als vitaal beroep

Minister Carola Schouten (LNV) heeft drie weken geleden een decreet uit doen gaan naar dierenartsen om beademingsapparatuur aan te melden. Indien geschikt, werd verzocht die uit te lenen aan ziekenhuizen voor de Intensive Care. In Kampen bleken de dierenartsen niet direct te kunnen helpen evenmin als hun collega’s in den lande. Vandaag heeft de minister aangegeven het beroep voorlopig niet als vitaal aan te merken.

Lage verwachting
De KNMvD coördineerde de inventarisatie op verzoek van dierenarts Paco Ooms die het initiatief nam. Vanuit regio Kampen kon de beroepsvereniging weinig verwachten, bleek uit een rondje langs dierenartsen in Kampen en IJsselmuiden.
Gerrit Jan Polman, dierenarts bij Bolwerk aan de Wilhelminalaan, heeft geen beademingsapparatuur. Wel heeft hij een aantal monddoekjes ingeleverd bij de KNMvD. Carla Baltussen, één van de vijf dierenartsen voor gezelschapsdieren bij het Diergeneeskundig Centrum aan de Europa-Allee, vertelde aan Kamper Nieuws over slechts één beademingsapparaat te beschikken. Die zou bovendien niet geschikt zijn voor menselijke toepassing.
“De balloncapaciteit van anderhalve liter voldoet niet aan de minimale eis van twee liter voor gebruik bij mensen”, noemt ze als voorbeeld. Het DGC beschikt over veterinaire apparatuur die, naast afwijkende specificaties, ook niet toegestaan is voor humaan gebruik.

Beperkte beschikbaarheid
Baltussen verwachtte hooguit respons bij dierenartsen die afgeschreven ziekenhuisapparatuur gebruiken. Dat zou dan weer teruggaan naar ziekenhuizen. Dat vindt Ellen Rook een dubieus punt. De dierenarts van Dierenkliniek IJsselmuiden aan de Plasweg geeft aan dat haar veterinaire apparatuur ”jammer genoeg” niet geschikt is voor humaan gebruik. Bovendien kent haar apparatuur geen mogelijkheid tot automatische beademing. ”Wanneer het nodig is,” vertelt Rook, ”beademen we gewoon handmatig”.
Evenals Polman geeft Rook aan dat ze zelf ook moeilijk aan materiaal kan komen. Een ander dilemma tenslotte betreft de beschikbaarheid. Praktijken die hightech apparatuur hebben aangeschaft, hebben dat niet voor niets gedaan. Inleveren van de apparatuur zou ten koste gaan van de eerste zorg en prioriteit van een dierenartsenpraktijk.

Haastig decreet
In eerste instantie was er geen diergeneeskundig specialist bij het ministerieel decreet betrokken. Bovendien is pas later een samenwerking met specialist anesthesie dr. Janny Grauw ontstaan. Paco Ooms is daarop samen met Grauw de kar gaan trekken en heeft voor de communicatie de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) erbij gehaald.
Conny van Meurs, veterinair beleidsmedewerkers bij de beroepsvereniging voor dierenartsen, kon na een week melden dat er vier apparaten voor beademing naar ziekenhuizen is gegaan. Zo’n zeventig andere apparaten zijn doorgeschoven voor andere doeleinden, zoals korte beademing. Ooms benadrukt dat de inventarisatie doorloopt. De piek van het aantal patiënten dat besmet is met het coronavirus op de Intensive Care, wordt volgens sommige modellen pas eind mei bereikt.

De gebruikelijke toepassing van veterinaire beademingsapparatuur.

Vitaal beroep
Minister Schouten heeft vandaag bekend gemaakt dat dierenartsen en dierverzorgers voorlopig niet op de lijst met cruciale beroepen komen. De KNMvD voerde hier al weken een lobby voor. Daarop aansluitend wees de Dierenambulance op de gevolgen voor de volksgezondheid en -hygiëne als aangereden dieren op straat zouden blijven liggen als zij niet mogen uitrukken bij een totale lockdown.
In meerdere landen zijn dierenartsen wel aangemerkt als vitaal beroep. In Nederland geldt dat alleen voor veeartsen die werken om de voedselketen in stand te houden. In antwoord op schriftelijke vragen door SP en PvdD, gaf Schouten dat er zo min mogelijk uitzonderingen worden gemaakt op de maatregelen. Dit alles vanuit het repeterende argument om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

Zie ook:
”Alle waarden draaien om” (Koelewijn over lockdown)
Bundeling steun aan bedrijven op regionaal niveau

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x