Ondersteuning voor gezonde leefstijl IJsselmuidenaren

Ondersteuning voor gezonde leefstijl IJsselmuidenaren

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Begeleiding door leefstijlcoaches bij verbeteren gezondheid

Het bereiken en behouden van een gezonde levensstijl. Daarvoor biedt de SEGIJ nu een zogeheten Gecombineerde Leefstijlinterventie aan. Zorgverzekeraars voeren deze aanvulling op het programma Bewegen Op Recept uit. Huisartsen in IJsselmuiden verwijzen sinds 2017 actief naar dit programma. Inmiddels zijn er een fysiotherapeut en een diëtiste in het Kulturhus erkend als leefstijlcoach.

Gezonde levensstijl
Bewegen en gezonde voeding kunnen in veel gevallen meer en blijvend effect hebben dan medicijnen voor mensen met overgewicht of een inactieve leefstijl. Dankzij Stichting Eerstelijns Gezondheidszorg IJsselmuiden (SEGIJ) kan er nu ook een zogeheten Gecombineerde Leefstijlinterventie gevolgd worden.
SEGIJ heeft dit jaar per 1 juli een contract gesloten met zorgverzekeraars om hieraan uitvoering te geven. Goedzorg Fysiotherapie heeft een fysiotherapeut opgeleid als leefstijlcoach en een diëtiste van Gezondheidscentrum Sonnenburgh IJsselmuiden is ook als dusdanig erkend.

Overgewicht of obesitas
Speciaal voor mensen met overgewicht of obesitas is er nu het twee jaar durend programma Gecombineerde Leefstijlinterventie. Leefstijlcoaches begeleiden de deelnemers via groepsbijeenkomsten en individuele begeleiding, gericht op het veranderen van het gedrag om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. De Gecombineerde Leefstijlinterventie wordt vergoed vanuit de basisverzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico.
De verwijzing om deel te nemen aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie vindt plaats via de huisarts, waarna de leefstijlcoaches de begeleiding van de deelnemers aan het programma verzorgen.

Consult voor Bewegen Op Recept.

Beweging en voeding
Goedzorg Huisartsen en Fysiotherapie ontwikkelden in 2017 het programma Bewegen Op Recept samen met Sportcentrum Sonnenberch, WijZ Kampen, de diëtiste van Gezondheidscentrum Sonnenburgh IJsselmuiden en gemeente Kampen. De samenwerking binnen, en totstandkoming van, het beweegprogramma wordt mogelijk gemaakt door de inzet van het beweegteam van Sportservice Kampen, onderdeel van de gemeente.
Deelname kan op verwijzing van een huisarts. Het programma bestaat uit een intake door de fysiotherapeut, een beweegprogramma op maat bij het sportcentrum en begeleiding door een diëtist, buurtsportcoach en een welzijnsmedewerker.
Sinds 2017 hebben ruim 120 inwoners van IJsselmuiden deelgenomen aan Bewegen op Recept waarna het merendeel zijn leefpatroon blijvend aangepast heeft. In de praktijk blijkt bovendien dat samen bewegen zorgt voor nieuwe ontmoetingen en een groter sociaal netwerk.

Zie ook:
Nationaal Sportakkoord uitgewerkt in Kamper Sportakkoord (video)
Goed voornemen na de vakantie: sporten (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x