Eigen groenbeheer biedt toekomst voor MFD Zalk

Eigen groenbeheer biedt toekomst voor MFD Zalk

Gemeente, Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Vergoeding gemeente wordt gestoken in dorpshuis ’An de Steege’

Op zoek naar inkomsten voor onderhoud aan, en wensen voor, het nieuwe dorpshuis, bedacht men in Zalk twee jaar geleden zelf het onderhoud van openbaar groen op te pakken. Gemeente Kampen werkte daaraan mee en de proef van twee jaar beviel beide partijen goed. Daarop is gisteren een nieuwe, vaste overeenkomst voor vijf jaar getekend. Met deze invulling van burgerparticipatie loopt Zalk voorop in de gemeente.

Overeenkomst
In januari 2016 werd MFD ’An de Steege’ geopend aan de rand van de bebouwde kom van Zalk. Om op de kosten te besparen hebben veel inwoners meegeholpen bij de bouw en inrichting zoals toegezegd aan de gemeenteraad die twee jaar eerder groen licht gaf. Voor het daaropvolgende  onderhoud en nieuwe ideeën was geld benodigd en het begrip burgerparticipatie raakte juist in zwang. Zo ontstond het voorstel om zelf het onderhoud van openbaar groen, inclusief begraafplaats, ter hand te nemen. Gemeente Kampen ging mee met dat idee. Het bedrag dat de gemeentedienst BOR daarmee bespaart, mag Stichting Dorpshuis An de Steege ontvangen.
Na twee jaar proefdraaien is het experiment omgezet naar een vaste overeenkomst voor vijf jaar, waarbij de jaarlijkse kosten voor de gemeente van €9.500 als baten naar het dorpshuis vloeien. Wethouder Van der Sluis (verantwoordelijk voor onder meer Beheer Openbare Ruimte) en voorzitter Boeve (Multi Functioneel Dorpshuis) hebben daartoe woensdagmiddag een overeenkomst getekend. Daarna leidde Johan Boeve Jan Peter van der Sluis rond door het multi inzetbare gebouw.

De hal van Multi Functioneel Dorpshuis ''An der Steege'.

An der Steege
Een groep van zo’n dertig vrijwilligers heeft het onderhoud van het openbaar groen overgenomen van de gemeentelijke buitendienst. Enkele medewerkers daarvan waren aanwezig bij de ondertekening en overhandigden na afloop nog een presentje aan Boeve. Behalve het openbaar groen (binnen de bebouwde kom) en de prullenbakken wordt ook de zorg voor de begraafplaats nu gedragen door de inwoners van Zalk (zie onderaan).
Het dorpshuis ’An der Steege’ herbergt veel mogelijkheden en activiteiten. Boeve toonde de wethouder de muziekzaal met een akoestisch plafond. Daar leeft bijvoorbeeld de wens om een verplaatsbaar podium te plaatsen. ”Een Stadsgehoorzaal in het klein,” lacht Boeve. Ook geeft hij aan heel blij te zijn met het kunstgrasveld, grenzend aan de ruimte die zo als voetbalkantine kan dienen. ”Ook sportclubs uit de omliggende dorpen komen hier graag trainen,” vertelt Boeve die daarnaast wijst in de hal op de Dorpsbibliotheek.

Johan Boeve toont Jan Peter van der Sluis de dorpsbibliotheek.

Right to Challenge
In de wandelgangen liep ook een voormalig RPF-wethouder van gemeente IJsselmuiden rond die met gepaste trots opmerkte: ”Mooi gebouw voor zo’n dorp, niet?”
Vergelijkbare initiatieven tot burgerparticipatie als in Zalk zijn bij de gemeente niet binnengekomen uit andere dorpen of wijken. De weg daarnaar ligt open.
Het raadsbesluit tot de bouw van het Zalker MFD in 2014 sloot aan op het “Right to Challenge”, oftewel het recht van inwoners om de gemeente uit te dagen een bepaalde taak inclusief budget over te dragen als zij aangeven deze taak goedkoper of beter te kunnen uitvoeren. Zalk heeft dat bewezen.

Zie ook:
Zelf groenonderhoud verzorgen valt in goede aarde

Voorzitter Boeve en wethouder Jan Peter van der Sluis ondertekenen de groenbeheerovereenkomst.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x