Beheerder Keteleiland mag op ”zijn” eiland begraven worden

Beheerder Keteleiland mag op ”zijn” eiland begraven worden

Natuur, Nieuws 0 Comment

Unieke aanwijzing vanwege bijzondere band met eiland

Er is een verzoek bij de gemeente binnen gekomen voor een graf op een bijzondere locatie. De beheerder van het Keteleiland, die een groot deel van het jaar daar verblijft, wil niet op het vasteland begraven worden maar op “zijn” eiland. De eigenaar van het Keteleiland is akkoord en het college van B&W volgt Kampereiland Vastgoed NV. Naast een uitgebreide omgevingsvergunning moet de gemeenteraad ook nog officieel akkoord gaan.

Keteleiland
In 1940 ontstond het Keteleiland, liggend in de monding van de IJssel. Toen werd het afgesneden van Kampereiland door het graven van het Kattendiep. Op één beheerder na is het een onbewoond eiland. Er heeft zich een gevarieerde vegetatie ontwikkeld en naast reeën is het de pleisterplaats van talloze vogels. Soms brengt een boer aan de overkant van het water per boot zijn pinken erheen om ze daar gedurende het seizoen te stallen. Het eiland van 46ha groot maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur. In 2003 gaf de gemeente opdracht tot het opstellen van een beheerplan, zoals Niels Jeurink beschreef in de Kamper Almanak van 2004 (zie onderaan). Het beheer werd overgedragen aan de Vereniging tot Behoud van de Vrije Natuur.

Unicum
Samen met die Kamper organisatie beheert Anton Wezenberg al ruim twintig jaar het natuurgebied IJsselmonding naar eigen inzicht. In het enige huis op het eiland woont hij de meeste tijd. Het college is hem welwillend om op het eiland een bijzondere begraafplaats aan te wijzen met één graf. Als de eigenaar een uitgebreide omgevingsvergunning aanvraagt, is een wijziging van het bestemmingsplan niet nodig. Aan Kamper Vastgoed NV droeg de gemeente in 2007 haar agrarische bezittingen over. Het college benadrukt dat het ”een uniek verzoek voor een unieke situatie” betreft. De aanleiding tot het verzoek is bij de redactie onbekend. Duidelijk moge wel zijn dat Anton Wezenberg (76) op leeftijd raakt. Als hij na zijn dood begraven wordt op ”zijn” Keteleiland zal hij echt één worden en blijven met de natuur.

Geknotte wilgen bij het enige huis op het Keteleiland.

Zie ook:
Met de Kratse nao zien eiland (oktober 2018)
Het Keteleiland in 2003 – Niels Jeurink (Natuur in de IJsseldelta)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x