De Groene Brunneper herstelt Belter Bongerd in ere

De Groene Brunneper herstelt Belter Bongerd in ere

Natuur, Nieuws 0 Comment

Vroegere boomgaard met oude fruitboomrassen aangeplant

Tussen de IJssel en de Beltweg is ruim een jaar geleden Voedselpark De Groene Brunneper gestart. In dat deel van de Groene Long van Brunnepe lag voorheen de boomgaard van Aalderink. Die wordt in ere hersteld met de aanplant van nieuwe fruitbomen naast de nog resterende bomen. Samen met de Noordelijke Pomologische Vereniging (NPV) zijn er oude fruitboomrassen aangeplant.

Bongerd
Met de Brunneper Bongerd wordt gewoonlijk het deel van de Groene Long van Brunnepe bedoeld dat aan de overzijde van de Beltweg ligt. De bijentuin ligt in de Brunneper Bongerd die eerder bedreigd werd door woningbouw maar gered werd door een motie van de gemeenteraad (zie onderaan).
Op de tot dan verloren liggende lap grond aan de zijde van jachthaven De Riette is vorig jaar door een burgerinitiatief Voedselpark De Groene Brunneper geopend. Parkbeheerder Robert de Reu maakte in april op een informatiebijeenkomst bij ERF1 kennis met de Pomologische Verenging (zie onderaan).
Het streven van de NPV om oude perenbomen te redden op de Kampereilanden en andere oude fruitrassen te stimuleren, sluit naadloos aan op de achterliggende natuurlijke en biologische ideeën van De Groene Brunneper.

Het oude ras Martin Sec is ook aangeplant in Voedselpark De Groene Brunneper

Klimaatverandering
Woensdag 27 november was het zover en ging de schop in de grond om een begin te maken met het eerherstel van de vroegere boomgaard van Aalderink, die aan de Beltweg woonde. Samen met de vrijwilligers van het voedselpark heeft Tammo Katuin, voorzitter van de NPV, elf oude fruitboomrassen geplant.
”De oude rassen zijn belangrijk in een tijd dat het klimaat sterk verandert”, licht Robert de Reu toe. ”Naar verwachting”, vervolgt de parkbeheerder, ”staan de aangeplante bomen er over honderd jaar nog, normaal gesproken. Ze kunnen dan nog steeds fruit geven. Sommige aangeplante fruitboomrassen gaan tot vierduizend jaar terug. Die hebben meer klimaatwisselingen meegemaakt èn overleefd.
Volgens hem zijn de bekende fruitsoorten uit de supermarkt ”ziektegevoelig en niet bestendig tegen klimaatverandering.”

Voorjaar
De reguliere appels zouden tot de meest en zwaarst bespoten fruitgewassen van Nederland behoren hetgeen het fruit niet bepaald gezonder maakt. De nieuwe oude boomgaard is vanaf het voorjaar toegankelijk. De oogst van de nieuwe aanplant laat nog een paar jaar op zich wachten.
Doch de bestaande fruitbomen zullen in het najaar nog genoeg te plukken appels en peren geven. Er is zelfs een ras geplant dat de NPV elders nog niet heeft staan. Van die ”lekker geurende” stoofpeer zijn stekjes geknipt die de NPV gaat enten.
Naast de nieuwe aanplant wordt de aangrenzende speeltuin op de schop genomen. Dat wordt een kleine natuurspeelplaats, zoals die ook in het Groene Hart van Kampen is gerealiseerd. Recent is daar tevens de aanleg van een Voedselbos gestart. Zo is er straks natuurlijk voedsel en speelgelegenheid te vinden in zowel het Kamper Stadspark als in de Brunneper Belter Bongerd.

Oude fruitboomrassen opnieuw aangeplant in Voedselpark De Groene Brunneper

Zie ook:
NPV inventariseert op Kampereiland perenbomen (2019)
Parallel aan Voedselbos komt Voedselpark (2018)
Groene Long Brunnepe gemaximaliseerd (2016)
Raadsvoorstel CDA Brunneper Bongerd aangenomen (2014)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x