Hanzedagen 2017 beginnen vorm te krijgen

Hanzedagen 2017 beginnen vorm te krijgen

Hanze, Nieuws 0 Comment

 

Herbstkommission en Herr Saxe te gast ter beoordeling organisatie

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de organisatie van de Internationale Hanzedagen, die volgend jaar in Kampen gehouden worden. Dit weekeinde waren de Herbstkommission en de voorzitter van de Hanze, Bernd Saxe, op bezoek. Naast een kennismaking met Kampen, keek het internationale gezelschap of Kampen klaar is voor het grootse evenement. Hoog bezoek dus en dit weekeinde was het erop of eronder. De geluiden zijn echter positief.

Herbstkommission
Herbstkommission
De  ‘Kommission der Hanse’ die Kampen afgelopen weekeinde bezocht voor hun najaarsvergadering, bestond uit zo’n 50 personen van 16 verschillende nationaliteiten. Op de agenda stonden de Hanzedagen van 15 t/m 18 juni 2017 in Kampen centraal. De organisatie maakte haar programma bekend en om een beeld te krijgen van de diverse locaties en de mogelijkheden van Kampen, kregen de bezoekers zaterdagmorgen een rondleidng aangeboden door de binnenstad. Daarbij bezochten ze diverse locaties waar verleden, ambachten, kunsten en meer werden gedemonstreerd en gepresenteerd. Bij het toeristeninformatiepunt in de Stadskazerne kregen de gasten tenslotte de primeur van een nieuwe promotiefilm van Kampen. Op social media kwamen enthousiaste reacties binnen, zoals van Cor Adema en Pieter Treep, twee van de vele gastheren op locatie. Adema spreekt op Twitter over ”een prachtig programma” en Treep laat via dat kanaal weten dat ”Inger Harlevi uit Zweden namens het presidium @bortkoelewijn en alle medewerkers bedankt voor de geweldige ontvangst.”

The Common Linnets

The Common Linnets
Deze week wordt het programma van de Hanzedagen 2017 aan de inwoners van Kampen bekend gemaakt. Door de hele binnenstad zullen er koren zingen en vinden er kleine en grote optredens plaats. Van de 70 uitgenodigde koren hebben er tenminste 15 al toegezegd in te gaan op de uitnodiging om een ander, tweede koor mee te nemen. Als hoofdact zullen op zaterdagavond The Common Linnets optreden op een groot drijvend podium geflankeerd door grote schepen waar op de zeilen de emblemen van de deelnemende Hanzesteden zullen worden geprojecteerd. Eerder dit jaar was de Kamper Kogge op bezoek in Lübeck (zie onderaan) en de koggereplica van Lübeck, de Lisa, zal met de Hanzedagen een tegenbezoek brengen. Samen met nog een andere Duitse kogge zullen ze gedrieën afgemeerd liggen op de IJssel. De binnenstad wordt ingedeeld in kwartieren die elk een eigen thema zullen (uit)dragen.

Hanzejam

Economisch programma
Provincie Overijssel organiseert het economisch deel van de Hanzedagen en is ook de financieel risicodrager daarvoor. Het thema luidt ’Water verbindt’ en Hogeschool Windesheim wil met een kenniscongres inhaken op dit onderdeel van de Hanzedagen, waarvoor een aantal van 800 deelnemerds mogelijk moet zijn. Het cultureel en economisch programma worden deels ineen geschoven. Daarnaast zijn er nog talloze andere kleine en grote programma’s, zoals van de Scouting die met de HanzeJam als het ware haar eigen Hanzedagen organiseert. Op het schiereiland bij Seveningen wordt een groot internationaal kamp opgezet waar Scoutinggroepen uit andere Hanzesteden activciteiten aangeboden krijgen. Sommige programma’s zijn een verplicht onderdeeel van de Internationale Hanzedagen, zoals de Hanzemarkt en Hanze Artworks. Langs de hele IJssel zullen kunstenaars opgesteld staan en centraal in de stad zullen andere Hanzesteden zich op de Hanzemarkt presenteren.

Hanzemarkt

Crowd management
De (culturele) activiteiten zullen verspreid over de gehele binnenstad plaats vinden, waarmee de organisatie de grote aantallen bezoekers op een natuurlijke wijze wil spreiden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ervaringen van Sail Kampen in 2014. Dit geldt ook voor het parkeren. Het debacle van destijds wil men voorkomen door veel deskundigen in te schakelen. De drie centrale parkeerlocaties zullen hetzelfde zijn als bij Sail Kampen en er wordt geopperd om geen afslaand verkeer vanaf de Europa Allee toe te staan, inwoners uitgezonderd. De binnenstad zal tussen de Burgel en de IJssel autovrij worden en tussen de Europa Allee en de Burgel autoluw. Op de persconferentie tijdens het bezoek van de Herbstkommission vertelde Bernd Saxe dat het grootste aantal vertegenwoordigde steden tijdens de Hanzedagen ooit 120 was maar Kampen zal op dat gebied geen record vestigen. Die handschoen pakt Bort Koelewijn op.

Bernd Saxe

Zie ook:
Programma Internationale Hanzedagen 2017
Na geslaagd verblijf in Lübeck weer huiswaarts

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x