Berging IJsselkogge:
Hoogste punt conserveringsstation bereikt
Nieuws
27 november 2015,
0 Comment
Burgemeesters hangen samen de vlag in de top
De hal waarin de IJsselkogge zal worden geïnspecteerd en geconserveerd, heeft zijn hoogste punt bereikt. De burgemeesters van Lelystad en Kampen plantten gezamenlijk de vlag op het dakframe. Voordat werd overgegaan tot de officiële handeling, werd in museum Nieuw Land door twee projectleiders de gehele bergingsoperatie toegelicht. Nadat de vlag op het dak stond, was er nog een hapje en een drankje om te toosten op een goed vervolg.
Lelystad, als gaststad voor de IJsselkogge straks, en Kampen, als vindplaats van de IJsselkogge, staan centraal in de bergingsoperatie en het archeologisch onderzoek die volgen op de vondst van het koggewrak op de bodem van de IJssel. Burgemeesters Margreet Horselenberg en Bort Koelewijn waren daarom beiden uitgenodigd om feestelijk de bouwmijlpaal te bezegelen. Het conserveringsstation wordt gebouwd naast Erfgoedcentrum Nieuw Land in Lelystad onder de vlag van Batavialand. In de top werd de Nederlandse vlag gezet om aan te geven dat dit project voor de hele samenleving bedoeld is. In de filmzaal van Nieuw Land werden de burgemeesters en de medewerkers welkom geheten door Hans Maris, directeur van Stichting Batavialand. Daarna geven projectleiders Benno van Tilburg (Rijksdienst voor het Cultuur Erfgoed) en Peter Jesse (Rijkswaterstaat – hieronder op de foto) een toelichting.
In de korte film, die Jesse liet zien, spreekt Wouter Waldus, operatieleider en zelf ook duiker, over de spuitlansen die ter plekke nog steeds (door)ontwikkeld worden. Deze moeten onder het schip door gespoten worden om de bevestiging van het bergingsframe mogelijk te maken maar de eerste spuitlans blijkt nog niet door het klei en het veen gekomen te zijn! Daarna sprak Benno van Tilburg over de bijzondere aspecten van de vondst en de punten van aandacht. Hij vergelijkt de IJsselkogge met een Rembrandt waarin ook barstjes en scheurtjes ontstaan bij uitdroging. Vervolgens liep het gezelschap naar het conserveringsstation. Burgermoeder Horselenberg is verbaasd hoe burgervader Koelewijn haar vooruit snelt. In de hal enthousiasmeert Benno van Tilburg hem nog meer (links op de foto). Na afloop (rechts op de foto) komt er een Kamper tasje tevoorschijn waaruit de beide burgerouders Kamper chocolade kado krijgen, passend bij de tijd van het jaar.
Margreet Horselenberg vertelt kort dat ze vereerd is met de komst van het bijzondere koggewrak. Met een knipoog dankt ze haar collega uit Kampen dat ze een paar jaar de boot mag lenen. Bort Koelewijn schetst kort de situatie in Kampen met betrekking tot het zoeken naar plaats en middelen om te exposeren. Hij spreekt zijn waardering uit voor het RCE en de publieke toegankelijkheid van alle projectstappen. Dan stappen beide gemeentehoofden met de vlag in de lift die hun boven het publiek doet uitstijgen. De vlag wordt geplant in het dakframe. Na de wanden afgelopen week, kan nu ook het dak dicht gemaakt worden. De bouw wordt vervolgd.
De bescheiden receptie na afloop vond plaats bij de Ventjager, een geëxposeerd schip uit de Hanzetijd dat de gevangen vis levend transporteerde naar huis en zo voor verse vis zorgde. ADC ArcheoProjecten (de uitvoerende partij) gaf beide burgemeesters nog een schop kado, een archeologische traditie van ADC. Samen met de troffel in het bedrijfslogo beschikken ze daarmee over het hele instrumentarium. Op weg naar buiten doopt Bort Koelewijn de schop in de grote speelhoek van museum Nieuw Land. Daarmee symboliseert hij het vele graafwerk dat, onder water, nog moet geschieden in zijn gemeente.
Zie ook:
• Berging IJsselkogge: Conserveringshal volop in aanbouw
• RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
• ADC Archeoprojecten