Provincie plaatst rasters ter bescherming overstekende otters

Provincie plaatst rasters ter bescherming overstekende otters

Natuur, Nieuws 0 Comment

Maat was vol voor boswachter Beens na zoveelste slachtoffer bij Ganzendiep

In oktober deed Egbert Beens een oproep voor meer tunnels en looprichels voor otters die de weg oversteken. Na weer een dodelijk slachtoffer bij het Ganzendiep vroeg de boswachter aandacht van de provincie voor de jammerlijke situatie. Alsof Statenlid Kees Slingerland (GL) dit signaal oppikte, vroeg hij vorige maand om maatregelen ter bescherming van de otters in het verkeer. Provincie Overijssel gaat hierop in en zal rasters plaatsen bij het Ganzendiep

N765
De weg van IJsselmuiden naar Emmeloord, oftewel de N765, loopt over het Ganzendiep. Otters willen van daar naar de IJssel en moeten daarvoor de weg oversteken. Het ontbreekt echter aan een veilige oversteek, zo liet Beens vorig jaar aan de Persgroep weten. De boswachter van Staatsbosbeheer was zeer teleurgesteld toen hij de zoveelste dode otter aantrof bij de sluis van het Ganzendiep.
Beens riep provincies in Nederland op om na te denken over oversteekpassages voor otters bij de aanleg van wegen en sluizen. Een tunnel of een looprichel vlak boven het water zou meestal al genoeg zijn. Volgens de boswachter van onder andere de Weerribben wordt daarover te weinig nagedacht. Vervolgens moeten er later oplossingen bedacht worden. Beens sprak over ”pappen en nathouden”.
Volgend jaar zullen bij de reconstructie van de sluis bij het Ganzendiep rasters worden geplaatst. Die dwingen de otters de veilige doorgang bij de sluis te gebruiken om de weg over te steken.

Een faunapassage onder een weg door.

N334 en N351
Op de provinciale wegen bij Zwartsluis-Beukers (N334) en Slijkenburgerdijk (N351) zullen soortgelijke maatregelen genomen worden. Naast het plaatsen van rasters denkt de provincie daarbij aan wildtunnels en wildroosters. Slingerland is al met al positief over de otterbeschermende maatregelen die de provincie op dit gebied uitvoert: “Wij zijn vooral blij dat er op redelijk korte termijn op een drietal verkeersoversteken maatregelen worden genomen.”
Maar er blijven nog steeds plaatsen over waar ook maatregelen nodig zijn volgens het Statenlid voor GroenLinks. Hij hoopt dat er na de Statenverkiezingen in maart opnieuw geld beschikbaar wordt gesteld om ”jaarlijks op enkele knelpunten voor overstekende otters maatregelen te treffen”.
Beens hoopt dat daarmee een eind komt aan de stijgende lijn van aangereden otters. En het decimeren van de nieuwe aanwas van otters.


 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x