Betaaldatum bijstandsuitkering wordt gewijzigd

Betaaldatum bijstandsuitkering wordt gewijzigd

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Raadsverzoek ingewilligd na uitgebreide consultaties

De uitbetaling van de bijstandsuitkering wordt naar voren geschoven en gelijk getrokken aan de gebruikelijke ontvangst van andere inkomens. Momenteel ligt de betaaldatum rond de 12e van de volgende maand en vanaf april is dat rond de 27e in dezelfde maand. De gemeente bezigt een voorbehouden toon in haar persbericht maar ervaringsdeskundigen bevestigden eerder de problematiek.

Consultaties
Nadat de gemeenteraad hiervoor een verzoek had ingediend, is er uitgebreid gesproken met betrokken partijen. Samen met ervaringsdeskundigen (uitkeringsontvangers) en ketenpartners (instellingen) zijn de (on)mogelijkheden en wensen op een rijtje gezet. Dit gebeurde onder andere in een ’stadsgesprek’ (zie onderaan).

Wethouder Van der Sluis concludeert nu dat ”de nieuwe betaaldatum beter aansluit op de betaalstromen van onze klanten, bijvoorbeeld voor woonlasten.” Hij suggereert dat ”sommige klanten in financiële problemen door rekeningen die vóór het eind van de maand betaald moeten worden, terwijl de uitkering pas halverwege de maand erna wordt uitgekeerd.” Dat is inderdaad één van de problemen die naar voren kwamen tijdens het stadsgesprek.

Tijdens het stadsgesprek gaf Ruud van de Kerkhof toelichting op de problemen die ontstaan door de late betaaldatum.

Ondersteuning
Het gaat om alle uitkeringen op grond van de Participatiewet (bijstandsuitkering en bijzondere bijstand), de IOAW en de IOAZ. De uitkering over maart wordt nog betaald op 12 april. De uitkering over april wordt volgens de nieuwe methode op 26 april overgeboekt. Na april blijft de betaaldatum rond de 27e. Om duidelijkheid te scheppen, wordt er in één keer overgestapt op de nieuwe betaaldatum. Er is niet gekozen voor een geleidelijk traject waarbij, bijvoorbeeld, maandenlang de uitkering steeds een dag eerder komt.

Dit betekent dat de ”cliënten” in april twee keer uitbetaald krijgen en moeten anticiperen op de nieuwe situatie. Hiervoor is de gebruikelijke ondersteuning beschikbaar van Financiën op Koers en andere instanties. De gemeente kent diverse regelingen ter ondersteuning van mensen met een laag inkomen. De nieuwe betaaldatum is een nieuwe stap in de ondersteuning van mensen die moeite hebben met het rondkomen van het weinige geld dat de bijstandsuitkering biedt.

Zie ook:
Bijstandsuitkering in Kampen onder vergrootglas (okt. 2018)
Armoede buiten gemeente om op de kaart gezet (juni 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x